Денков проговори за коалицията, посочи съдбата на управлението

Предстои лидерска среща, на която се очаква да присъства и той

Денков проговори за коалицията, посочи съдбата на управлението | StandartNews.com

В Министерския съвет си вършим работата и действаме по всички задачи. Противоречията са свързани с приемането на основните закони в Народното събрание. Така, че усилието да се стабилизира формулата за взимане на решенията е преди всичко в ръцете на парламентарните групи. Това коментира премиерът Николай Денков във връзка с проблемите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и исканото от партията на Бойко Борисов коалиционно споразумение.

Денков обяви, че предстои лидерска среща, на която се очаква да присъства и той.

Премиерът коментира и писмото, което президентът изпрати преди ден до европейските институции във връзка с преговорите между Скопие и ЕС. "Писмото поставя проблеми, за които всички се притесняваме - насилието над хората с българско самосъзнание, очевидно е, че има опити да се минимизира значението на някои от документите, като например двустранния договор. Така, че всички трябва да сме внимателни. Ние ще следваме френското предложение", допълни Денков.

По въпроса за втория пакет военна помощ за Украйна, министър-председателят посочи, че той е много подобен на предходния, изпратен от служебното правителство. "Всякакви упреци към втория пакет е демагогия от страна на тези, които изпратиха първия пакет. Нека да не заблуждаваме обществото. Има ниво на секретност и аз не мога да коментирам съдържанието в детайли, но народните представители могат да се запознаят и да сверят двата пакета", каза още Николай Денков.

По думите му България е изпуснала определени срокове за компенсация на страната ни от ЕС за предоставяното на Киев оръжие. "Тези възможности са били най-големите преди 10-15 месеца. Бих казал, че това отразява политиката на служебното правителство - то не се е интересувало как да използва тези възможности. За включването на нашите заводи в производството на снаряди по натовски стандарти. Не е сигурно какво можем да направим сега с това закъснение", посочи премиерът.

И още критики на Денков към служебния кабинет, но този път за мините в Маришкия басейн. "Оказа се, че те нищо не са направили. Няма концепция какво да се прави, не са изпратили официално становище. Правим концепция какво да се случи там и скоро се надявам да можем да я представим на ЕК", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай