Денков пред американския бизнес: Кабинетът е стабилен

Премиерът отиде на бизнес-закуската с Американската търговска камара

Денков пред американския бизнес: Кабинетът е стабилен | StandartNews.com

Кабинетът е по-стабилен отколкото се вижда по медиите в една предизборна ситуация. Ще се сблъскваме с интереси, но ще ги поставяме в определени рамки. Голямото мнозинство в Народното събрание и голямото мнозинство от българския народ подкрепя правителството и съм сигурен, че можем да реализираме общите цели. Само заедно можем да постигнем тези цели. Това заяви акад. Николай Денков по време на бизнес закуска с Американската търговска камара.

В срещата участваха още министърът на финансите Асен Василев, министърът на образованието и науката Галин Цоков, както и заместник-министри на иновациите, на енергетиката и на икономиката.

Основната цел на правителството е да се интегрираме през следващите години напълно в европейските и евроатлантическите структури, каза още Денков. И продължи: „Приоритетите Шенген, влизането в Организация за икономическо сътрудничество и развитие, в еврозона, сътрудничество с ЕС, със САЩ - това е насочено към развитието на България като нормална европейска държава. За постигането на тази цел ще действаме прагматимно. Имаме ясен и конкретен план, работим в екип, за да реализираме тези задачи”.

Американските компании са на четвърто място сред чуждестранните инвеститори в България, съобщи Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България.

"През 2018 г., когато публикувахме първата версия на този доклад, САЩ беше на шесто място сред чуждестранните инвеститори в България. Присъствието на американските компании се увеличи през годините и САЩ вече е на четвърто място. Преките чуждестранни инвестиции сега възлизат на 5,4 млрд лева сега."

Изчислени са и канадските инвестиции, които възлизат на 1,3 млрд. лева и са създали около 5000 работни места.

Оливие Маркет подчерта, че се надява условията за бизнес в България да се подобряват още.

"Тези стойности могат да бъдат подобрени, ако имаме благоприятна бизнес среда и по-широка дигитализация. Българските общини, на чиято територия се осъществяват американските инвестиции, също много помагат на бизнеса. Имаме едни продуктивни отношения между местната власт и инвеститорите", каза Маркет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай