Сряда,

Денков: Основните ангажименти на НИМХ са към МОСВ

От: Агенция Стандарт -
Денков: Основните ангажименти на НИМХ са към МОСВ
A
A
A

Основните ангажименти на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ са към Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в дискусия по темата за прехвърлянето на НИМХ от Министерството на образованието и науката /МОН/ към МОСВ, съобщава пресцентърът на МОН, предава БТА. По думите му съвсем нормално е това ведомство да следи как се изразходват средствата, отпуснати от държавния бюджет, как се изпълняват задачите, които се поставят на института.

Денков уточни, че дейностите на НИМХ са описани в Закона за водите.

"Това е същият закон, който дефинира и политиките, които трябва да се реализират от МОСВ, така че от самото начало не е ясно защо институтът е вкаран в структурите на МОН", казва образователният министър.

Според него аргументът, че НИМХ изпълнява научна дейност и затова трябва да бъде към МОН, няма никакво основание.

"Всъщност в структурите на МОН няма нито един научен институт, защото ролята на нашето министерство е съвсем друга. То трябва да дефинира общите политики в областта на науката и да организира тяхното финансиране чрез различни инструменти, а не да отглежда институти", добавя министър Николай Денков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички