Демократична България: Няма тема за персоните, а за политиките

Продължават разговорите на "Дондуков" 2

Демократична България: Няма тема за персоните, а за политиките | StandartNews.com

Няма тема за персоните в кабинета, а за политиките. Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов по време на консултациите с президента Румен Радев.

Според него най-големият проблем е как да се осигури стабилно мнозинство в подкрепа на кабинет. Защото плаващите мнозинства много лесно се превръщат в потъващи пясъци, каза Христо Иванов. Той съобщи, че демократична България няма да даде подкрепа на всяка цена. Ако видим, че се претакат някакви стари неща, вярвам, че може и без нас да мине, каза Иванов.

"Намираме се на кръстопът. Има съдбовна отговорност да се излъчи редовно правителство. Демократична България ще участва с пълна готовност да даде принос във всякаква роля, дали като коалиционен партньор, дали като участник с подкрепа отстрани, дали като опозиция, дали ако мандатът дойде при нас. Ние имаме потенциал. Фокусът ни сега е върху първия мандат. Това е най-здравословната опция", каза Христо Иванов. "На този етап темата за персоните няма да стои, нас ни интересуват две други неща – зад кои решения заставаме, как формираме трайна парламентарна конфигурация, която може да изнесе подобна програма", каза още Иванов.

Въпросът е този кабинет да стъпи върху формула за подкрепа, която може да му осигури гръбнак. Плаващите мнозинства лесно се превръщат в плаващи пясъци, в които всичко потъва.

В началото на срещата президентът Радев постави изключително сериозните въпроси, отправени към България от Европейската комисия във връзка с Плана за възстановяване. Има редица важни области, където ЕК иска средствата да бъдат гарантирани чрез върховенството на закона, че ще отидат по предназначение.

ЕК иска от България ясен календарен график за преход на въглищните региони. Поставено е изрично условие за реформа в правосъдната система и то в областта на главния прокурор и неговата отчетност и отговорност, като отново се иска график, изтъкна държавният глава.

Той съобщи, че ЕК иска от нас реформи в БЕХ. България е посочена като страна с непрозрачни поръчки, в енергийната сфера има амбициозни проекти, които трябва да бъдат отровени за международно участие, каза още Румен Радев. И допълни: „Това не просто раздаване на пари, а инструмент за реформи, които да водят към модернизация на страната. Тези реформи не могат да бъдат решени от служебен кабинет, с изключение на процедурите, които той започна по спиране на порочните практики за директно възлагане на поръчки.”.

Румен Радев подчерта, че голяма част от тези въпроси са във фокуса на програмите на Демократична България. И настоя за постигането на консенсус върху най-важните приоритети на страната. Не става въпрос само, че ще загубим пари, ако не отговорим на очаквания по Плана за възстановяване, ние не можем да се впишем в модерна Европа, категоричен бе Радев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай