Демографската криза! Денков с три стъпки за изход

Да преминем към планове със срокове и бюджет, призова Николай Денков

Демографската криза! Денков с три стъпки за изход | StandartNews.com

Целеви подход, позитивен образ и от стратегии да преминем към планове със срокове и бюджет. това е формулата от три стъпки, която  премиерът акад. Николай Денков представи по време на организирана от него в Министерския съвет среща за демографската политика на страната. Решаването на проблема е приоритет № 1 на Европа за 2024 г. 

В срещата участваха представители на министерства, на Българската академия на науките, на Икономическия и социален съвет, на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на Националния статистически институт, Националното сдружение на общините в Република България, неправителствени организации и експерти в областта.

Има няколко акцента, по които да работим за в бъдеще, посочи премиерът. Първият е целеви подход според социалната групи и според доходите на хората, към които се опитваме да ги адресираме, както и според региони.

Вторият акцент е, че това, което много ни пречи, е негативният образ, който ние самите създаваме, акцентирайки върху отрицателните събития в страната, каза Денков, цитиран от mediapool.bg.

Третият акцент, продължи той, е да работим заедно, така че хубавите идеи да се реализират в определени срокове с определен бюджет и от стратегии да преминем към конкретни планове в тази област.

Демографската политика е приоритет на правителството и имаме уверението, че тя ще бъде провеждана дългосрочно, каза Атанас Атанасов, председател на Националния статистически институт (НСИ). НСИ извършва множество изследвания в областта на демографската статистика и може да предостави всички необходими данни, така че да бъде провеждана ефективна демографска политика сега и занапред, каза той.

За да има решения на демографските проблеми в страната, трябва да има конкретни цели за изпълнение и разчитаме, че институциите ще имат конкретни цели, със срокове и бюджет, който ще бъде инвестиран за завръщането на част от българите, които са извън страната, за повишаване на раждаемостта и др., каза телевизионният продуцент Андрей Арнаудов. Заедно трябва да говорим положително за България, защото всичко останало ще бъде много по-трудно, допълни той.

Радващо е, че на национално ниво вече имаме ясно разбиране какви са конкретните проблеми и в какви посоки трябва да се действа, за да имаме позитивна демография, а тя е възможна, ако имаме визия за бъдещето и предприемем правилните мерки в правилната посока, каза демографът и писател Георги Бърдаров. По думите му началото е поставено, резултатите няма да дойдат веднага, но когато има последователна работа и правилни мерки, те ще станат видни в обозримо бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай