Петък,

Раздават 33 млн. за социално предприемачество

От: Рачо Рачев -
182
Раздават 33 млн. за социално предприемачество
A
A
A

В рамките на следващите седем години се планира в дейности, свързани със социалното предприемачество, да бъдат инвестирани 33 милиона лева, каза днес във Варна министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. По думите й средствата ще бъдат осигурени по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Тя уточни, че в момента МТСП е насочило 70 милиона лева към Фонда на фондовете за микрокредитиране по теми, свързани със социалното предприемачество, социалните услуги и социалната икономика.

Бюджетът на ОП "Развитие на човешките ресурси" се уточнява, но вече е ясно, че средствата, които ще бъдат вложени в отделните сектори за седем години, са над четири милиарда лева, допълни Сачева. По думите й, една от големите теми ще бъде деинституционализацията на социалните услуги за възрастни хора. Тя припомни, че страната ни има ангажимент да закрие всички институции за деца до 2025 г. Междувременно започва и процесът за закриване на домовете за възрастни, хора с увреждания и такива с психични проблеми, като срокът е до 2037 г., допълни министърът. Тя уточни, че част от институциите трябва да бъдат пребазирани още до 2025 година.

По линия на пазара на труда повече от 500 милиона лева ще бъдат инвестирани в обучения по дигитални умения, допълни Сачева. Според нея акцент през следващите седем години ще бъде младежката безработица, както и хората, които нито учат, нито работят. Най-основното обаче ще бъде програмата, свързана с обучение през целия живот, и създаване на платформа за непрекъсната квалификация и преквалификация на работната сила у нас, каза Сачева.

Министърът допълни, че плащанията по мярката "Запази ме" за хората, излезли в неплатен отпуск от края на октомври до края на ноември, ще започнат от понеделник. По думите й, ще бъде направен опит тези, които са в неплатен отпуск през декември, да получат подкрепа преди Нова година, но по-вероятно е това да стане през януари.

По експертни изчисления през настоящата година по различните мерки почти един милион души са получили различна подкрепа чрез МТСП, каза още Сачева. По думите й, по линия на мерките "60 на 40" или "80 на 20" до този момент са запазени 250 хиляди работни места и са инвестирани около 600 милиона лева в компании от различни сектори. Със средствата, дадени от Министерството на икономиката, бизнесът е получил над 1,1 милиарда лева, допълни министърът. Тя уточни, че по мярката "Запази ме" до вчера са кандидатствали 3000 работодатели от страната, като подкрепата ще касае близо 15 хиляди души.

Във Варна днес министър Сачева подписа споразумение за сътрудничество с ректора на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров. Тя уточни, че идеята е да бъдат популяризирани политиките на МТСП сред младите хора, особено по теми като социалното предприемачество, социалната икономика и корпоративната социална отговорност. Сачева допълни, че споразумението ще дава и възможност на студентите да карат стажове в публичната администрация. Проф. Станимиров допълни, че като теми политиките на МТСП вече са залегнали в учебните планове на всички специалности в университета. Подготовката на кадрите вече има по-широк профил, специалностите стават все по-хибридни, което дава много по-голям шанс за реализацията на младите хора, каза ректорът на ИУ.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички