Държавници канят премиера на визити

Държавници канят премиера на визити | StandartNews.com

Президентът на Унгария на среща при Бойко Борисов днес

Покани за работни посещения в няколко европейски столици е получил вече премиерът Бойко Борисов, научи "Стандарт". Още в първите дни след клетвата му като премиер в Народното събрание Генерала е бил приветстван от редица европейски лидери, разкриха източници от "Дондуков" 1.

Днес премиерът Бойко Борисов ще приеме президента на Унгария Янош Адер, информира правителствената пресслужба вчера. Това е първата среща на най-високо равнище на новоизбрания министър-председател дни след полагането на клетвата в Народното събрание. Президентът Адер е на двудневно официално посещение в нашата страна, в рамките на което ще се срещне с председателя на парламента Цецка Цачева. Заедно с президента Росен Плевнелиев Адер ще участва в Международната конференция "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето", посветена на 25-годишнината от началото на демократичните промени. Премиерът Борисов ще приеме унгарския президент в Министерски съвет от 16,30 часа. Запознати припомниха, че Адер е президент от управляващата дясна партия Фидес, както и премиерът на страната Виктор Орбан. Любопитната подробност е, че само преди дни точно десницата в Унгария прие закон, който ще позволи строителството на газопровода "Южен поток". Проектът е приоритет в управленската програма на ГЕРБ, при ясно разписани европейски правила. Проектът "Южен поток" предвижда руският газ да се доставя по дъното на Черно море през България, Сърбия, Унгария и Словения до Италия и е очаквано премиерът Борисов и президентът Адер да коментират бъдещето му, уточниха източници от Министерски съвет.

Борисов и екипът му започват ударна подготовка и за заседанието на Европейския съвет в Брюксел, което е насрочено за 18-19 декември в Брюксел. Очаква се Борисов да проведе работни срещи с премиери от десницата в седмиците преди срещата на върха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай