ДАНС разпитва заместник-министъра на електронното управление

Заради скандала с машините за вота

ДАНС разпитва заместник-министъра на електронното управление | StandartNews.com

Заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е на разпит в ДАНС.

Причината е скандалът с кода на машините за вота, за който се разбра днес от доклад на агенцията. 

Очаквайте подробности!

Дни преди местните избори се заформи скандал около машинния вот. В парламента се проведе извънреден Председателски съвет заради  доклад на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), според който заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов  е "свалил кодовете" на машините.

Поради тази причина депутати настояват ЦИК да отмени машинния вот в неделя. 

Невъзможно е вотът на гражданите да бъде подменен, ако гласуват с машини на предстоящите местни избори. Според сега действащия Изборен кодекс машините на практика са принтери – веднага след гласуването избирателят получава разписка, на която вижда за кого е дал гласа си. 

Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на електронното управление Александър Йоловски. „Сигурността се гарантира от две неща: всеки гражданин може да свери дали неговият личен вот съвпада с разписката, а освен това всички разписки се преброяват ръчно от членовете на секционната избирателна комисия, с оглед на което на практика не съществува каквато и да е възможност вотът на гражданите да бъде подменен“, поясни министърът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай