ДАНС проверява и Nexo красавица

Службата работи от 6 месеца по криптобанката

ДАНС проверява и Nexo красавица | StandartNews.com

ДАНС работи по криптоскандала Nexo от 6 месеца. Това стана ясно от изслушването на директора на службата Пламен Тончев във временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и Nexo Capital.

ВИЖ ОЩЕ: Обрат по случая Nexo, какво стана

Постъпила информация за осъществени съмнителни разходи на български граждани от българска финансова институция срещу пране на пари стои в основата на разследването срещу Nexo, каза Тончев.

Преди сезирането на прокуратурата, ДАНС са имали данни от чужди служби относно Nexo.

“Тези данни потвърдиха нашите съмнения, че има неправомерни финансови операции и пране на пари“, каза лаконично той с уточнението, че не може да предостави цялата информация, с която разполага поради течащо разследване.

„Осъществени са редица действия за установяване на произхода на средствата за тези съмнителни финансови операции, както и физическите и юридическите лица, участващи в тях. Установено е, че Nexo осъществява дейност включително в държави-офшорни зони“, коментира той.

Тончев обясни, че прокуратурата е информирана след установяване, анализиране и обобщаване на информацията.

„Придобита е банкова информация, имаща отношение към лицата и фирмите, осъществили съмнителни разходни операции“, каза той.

Пламен Тончев беше попитан дали са били проверени свързани лица и конкретно бившата Мис България Ваня Пенева, жена на съоснователя на Nexo Антони Тренчев.

„Извършена е проверка на свързаните лица“, отговори шефът на ДАНС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай