Данов разкри стратегията на Министерство на проектирането

Данов разкри стратегията на Министерство на проектирането | StandartNews.com

София. „Стратегията на министерството е ориентирана в решаването на проблеми в сектор проектиране, възстановяване на структури, способни да проектират сложни и големи проекти, въвеждане на фазите от проектантския процес, гарантиращи регулиране на цените в строителството". Това заяви министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов на дебатите в НС по вота на недоверие към правителството, който бе внесен от ГЕРБ.

Министърът уточни, че администрацията на Министерството на инвестиционното проектиране до почти е попълнена. „Все още не сме се нанесли в нова сграда. Надявам се, че в следващата седмица този проблем ще бъде решен", добави той.

Над 80 % от проектите по оперативни програми са били преработени, некачествени и не са отговаряли на изискванията, категоричен бе министърът на инвестиционното проектиране.
Около 175 000 души от сектор строителство са без работа, алармира Данов. „6 % от строителните фирми печелят 98 % от търговете за обществени поръчки. Усилията са насочени към усъвършенстване на Закона за обществените поръчки, който да регулира ясни правила и условия, равнопоставеност на участниците в търговете", обясни още той.

„Браншът е трудоемък и генерира над 30 % от БВП при нормални условия", продължи министърът. И уточни, че част от общините са на път да се откажат от големи проекти, защото нямат нужния капацитет за управлението им.

Досегашното Министерство на регионалното развитие и благоустройството беше мегаминистерство. Това каза депутатът от парламентарната група на ДПС Ахмед Башев по темата за министерството. „Всички браншови организации приеха със задоволство създаването на новото министерство", добави той.

Предстои внасяне на промени в Закона за кадастъра и имотния регистър и началото на „истинска координация с местната власт", уточни депутатът от ДПС.

"Има упреци за създаване на Министерство на инвестиционното проектиране. На кого точно не е ясно какви политики ще прави?", попита от парламентарната трибуна премиерът Пламен Орешарски. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай