ЦИК с нови разяснения към избирателните комисии

Няма да преразгледаме решението за машинния вот, каза Росица Матева

ЦИК с нови разяснения към избирателните комисии | StandartNews.com

Източник: бТВ

Централната избирателна комисия няма да преразгледа решението си от снощи да се гласува само с хартиени бюлетини. Това обяви пред БНР говорителят Росица Матева. Още днес Общинските избирателни комисии ще получат указания за попълването на протоколите в секциите, в които трябваше да се гласува с машини. Според ЦИК, в доклада на ДАНС има достатъчно основания машинният вот да бъде отменен, а МВР носи отговорност за това, че устройствата от склада за съхранение са извадени и транспортирани без разрешението на Комисията.

Въпреки, че има удостоверяване на машините, което от снощи е факт, ЦИК не смята да върне устройствата за гласуване, каза говорителят Росица Матева:

"За ЦИК не се променя ситуацията, тъй като това решение е подписано от същия заместник-министър, за когото получихме информация от ДАНС, че е извършил действия, които рушат доверието в машинното гласуване; действия, които ни дадоха достатъчно основание да приемем това решение. Знаете, че аз съм убеден привърженик на машинното гласуване, гласувам винаги с машина, но снощи за мен единственият възможен изход от тази ситуация беше да се приеме това решение от Централната избирателна комисия. Към днешна дата няма постъпила друга информация, която да ми даде основание да го преразглеждаме. Решението е факт, то трябва да се изпълни незабавно. Изпратили сме указания до всички Общински избирателни комисии да уведомят Секционните избирателни комисии".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай