Човек на ПП-ДБ с мощна атака срещу служебния кабинет

Всички ставки на ДДС трябва да са 20% без изключение, обяви Георги Ганев

Човек на ПП-ДБ с мощна атака срещу служебния кабинет | StandartNews.com

Това, че правителството отказва да се ангажира с решение за постигане на 3% дефицит, е признак за нежелание за формулиране на политическа воля. Това е бюджет, който изразява политиката на президента. С тези думи атакува проектобюджета депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Георги Ганев.

Според него всички ставки на ДДС трябва да са 20% без изключение. Включително тази за туроператорските пакети.

"Новоемитираният дълг няма да бъде нужен, ако се намали дефицитът с няколко милиарда лева. Тегленето на дълг миналият септември беше излишно. Към емитирането на нов дълг трябва да се подхожда крайно предпазливо. 6,4% дефицит ще е сериозна преграда на желанието ни за влизане в еврозоната", подчерта депутатът. 

Ганев отрече някой да е говорил с него за поста на министър на финансите. "Не бих приел поначало да бъда министър, не се смятам за достатъчно квалифициран, не съм добър мениджър. Не се считам за подходящ. Имена на министри в рамките на групата на ПП не са били обсъждани. Не е изключено да се свика среща, на която да бъдем запознати с перспективите пред кабинет с мандат на ПП-ДБ", обясни той.

Георги Ганев уточни, че е по-добре, ако няма шанс да се случат някои проекти по ПВУ, по-добре да не се бюджетират - пример са част от вложенията в пътностроителни обекти, както и разходите за издръжка.

По думите му в сферата на публичните финанси ПП и ГЕРБ са постигнали съгласие по темата за 3% бюджетен дефицит. "По-скоро сме склонни да търсим резерви в намаляване на предвидени разходи. Прибиране на по-голям процент държавни предприятия е възможен приход, такъв са и изтичането на преференциални акцизи за потребители. Ценностните различия са важни, но дали ще са голяма пречка или не, предстои да видим. Може да са сериозна, но непреодолима пречка. При толкова опити, в които се разбира, че без никоя от двете партии не може да се управлява, би следвало да се преодолеят пречките", смята Ганев. И допълни, че по-голям дивидент може да дойде от печалбите на дъщерните дружества на БЕХ.

Според него в последните седмици вероятността да се сформира правителство нарасна от 0,3 на 3%, но опасностите пред формула за създаване на кабинет са много повече, отколкото попътните ветрове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай