Чобанов: Има 450 млн. лв. неплатено ДДС

Социалният дълг е възстановен, твърди Златанова.

Чобанов: Има 450 млн. лв. неплатено ДДС | StandartNews.com

София. „Търсят се начини за събиране на 450 млн. лв. неплатено от фирмите към държавата ДДС". Това заяви финансовият министър Петър Чобанов на брифинг след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Причината за липсата са пропуски в събираемостта. Това е процес, при който сумите са надлежно декларирани, но съответните фирми не са могли да ги платят, каза още той.

Министър Чобанов изясни, че се работи по проблема с неплатеното ДДС: „Провеждат се разговори с длъжниците, изследват се причините. Събирането на тези пари ще помогне за изпълнение на напрегнатите фискални цели, които си поставяме след актуализацията. Някои суми в последните седмици вече събрахме. Има идея новодекларираното да се поема от фирмите, като се плаща и част от старите задължения на съответните компании".

„Увеличението на минималната работна заплата не е директно свързано с актуализацията на бюджета, въпреки че има някои плащания, които произтичат от нея. Тя по-скоро се променя по решение на правителството, но след съгласие в НСТС". Така отговори Чобанов на въпрос на журналисти ще бъде ли увеличена минималната работна заплата. Той добави, че ще бъдат търсени резерви във връзка с допълнителни искания за социални плащания. Всичко зависи от самото изпълнение на приходите и успехите ни по оптимизация на разходите, каза още министърът на финансите.

„Социалният диалог е възстановен", каза след заседанието на Тристранката вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Тя съобщи, че на него е постигнато съгласие по тезата, че актуализацията на Бюджет 2013 е наложителна и навременна.

За първи път заседанието на НСТС бе открито за медиите, каза Златанова и уточни, че тази практика ще бъде продължена.

„Благодаря на народните представители, че направиха възможно възстановяването на работата на НСТС. Без корекциите в закона, този съвет нямаше да е факт. Благодаря на социалните партньори за това, че отнеха един от аргументите на президента в неговото вето. Той беше заявил, че актуализацията на бюджета не е обсъдена в НСТС, не е имало публичност. Благодаря на социалните партньори, че дадоха възможност тази дискусия да се състои, тя е изключително важна", пък заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай