Чистят министерствата от "калинки"

Всички, назначени със заобикаляне на закона, ще бъдат уволнени, обяви Златанова

Чистят министерствата от "калинки" | StandartNews.com

София. В Министерство на правосъдието са назначени с фрапантно заобикаляне на закона около 60 служители, съобщи на пресконференция в МС Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието.

Тя поясни, че докладваните от служебния министър случаи са 86, защото "някои от тези служители са назначавани по този начин по два-три пъти на различни позиции". По думите й това са хора, които са назначени, без да отговарят на съответните критерии. Златанова посочи, че е обявила конкурси, които да бъдат проведени абсолютно прозрачно по Закона за държавните служители. На въпрос - ще бъдат уволнени такива служители, вицепремиерът отговори категорично: "да".

За последните четири години 1595 държавни служители са назначени във всички структури на Министерство на земеделието и храните. 265 са назначените в самото министерство, като само един е назначен с конкурс. Това стана ясно от изказване на министъра на земеделието проф. Димитър Греков. Той допълни, че са сключени 677 граждански договори за над 3 млн. лв., а за командировки са изхарчени над 5 млн. лв.

И в Министерство на образованието са назначени много лица без конкурс, чрез заобикаляне на закона, посочи министърът на образованието Анелия Клисарова. "Има много хора, назначени на непълен работен ден, което не задължава да бъде с конкурс", каза тя. И от двете министерства все още няма освободени. Клисарова ще обърне внимание на дирекция „Еврофондове и европейски проекти", където от 4 души са станали 90, като посочи, че те са назначавани в продължение на 8 години.

В Министерството на образованието, младежта и науката и в Министерство на земеделието и храните все още няма уволнения на служители, наети със заобикаляне на закона, които добиха гражданственост като "калинки във властта".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай