Чиновниците в неплатен отпуск

Чиновниците в неплатен отпуск | StandartNews.com

Бизнесът поиска диференцирана минимална заплата според професията

Министерствата ще пестят за заплати, половината започват новата година на минус

Чиновниците от министерства да излизат през новата година в неплатен отпуск, за да имат пари за заплати. Това е вариант, който министри са коментирали заради орязаните средства в Бюджет 2015-а, споделиха неофициално източници, близки до Министерски съвет.

От Министерството на отбраната вече разпространиха позиция, че разходите им са намалени с общо 66 млн. 423 хил. лв., като в частта за персонал намалението е в размер на 77 млн. лв. спрямо м.г. Близо 340 млн. лв. е недостигът в МВР, сочат данни от становище на ведомството по проекта за Бюджет 2015-а, уточниха запознати с бележките на министър Веселин Вучков. "С тези средства не можем да изпълним управленската и политическата програма", пише пък в становището си образователният министър проф. Тодор Танев. Културният министър Вежди Рашидов е отбелязал липса от близо 50 млн. лв. Вчера комисията по външна политика е отхвърлила проекта за бюджет в частта му за Министерството на външните работи. "Ако бюджетът се приеме в този му вид, още на 1 януари МВнР ще започне с дефицит от 4,5 млн. лева!", обяви във Фейсбук дипломат номер 1 от кабинета "Орешарски" Кристиан Вигенин.

По време на съвместно заседание на бюджетната, икономическата, социалната и здравната комисия вчера Корнелия Нинова и Румен Гечев обявиха, че БСП няма да подкрепят законопроектите за държавния бюджет, както и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на здравната каса. Сметките на финансовото министерство отнесоха критики и от ДПС в лицето на министрите от предходното правителство - Петър Чобанов и д-р Хасан Адемов. Очаквано на заседанието представителите на работодателите се противопоставиха на ръста на минималната работна заплата и на увеличението на минималните осигурителни доходи в сектори, в които не са водени преговори между синдикати и работодатели. От АИКБ предложиха и да се въведат диференцирани минимални заплати според секторите и професиите, които да се договарят между синдикати и работодатели. Синдикатите се обявиха категорично срещу вдигането на възрастта за пенсиониране за масовата трета категория труд с 4 месеца и заявиха, че не се отказват от протести. "Искаме от механичното 10% съкращение да бъдат освободени НАП и митниците, както и службите на Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане", заяви Николай Ненков (КНСБ).

С 80 милиона лева по-малък е бюджетът на здравната каса в сравнение с разходите на фонда за тази година. Общо 3,2 милиарда лева са средствата, които касата ще плати на лекарите и фармацевтите през 2014 по нейни сметки. Бюджетът за следващата година е малко над 3 милиарда. Липсващите средства обаче са едва 80 милиона, тъй като останалите 110 милиона са били дългове на касата към болниците и лекарите за 2013 година. "Не сме съгласни и не подкрепяме бюджета на НЗОК, който е намален с 80 милиона лева. Освен това държавата продължава да е най-некоректният осигурител", заяви д-р Цветан Райчинов, председател на Лекарския съюз. И посочи, че липсата на повече средства в извънболничната помощ е сред другите основни недостатъци на плануваните пари за здраве. "Предлагаме резервът на НЗОК да се намали до 5% и разликата да се преразпредели за извънболнична помощ", допълни той. "Това е бюджет на статуквото, в него не се залагат реформи, няма и повече средства в извънболничната помощ, които да разтоварят финансовия натиск върху болниците", заяви д-р Емил Райнов от БСП. "ДПС няма да подкрепи бюджета на здравната каса", отсече и д-р Хасан Адемов от ДПС. Според запознати здравният министър Петър Москов е издействал около 65 млн. лв. повече за МЗ за необходимите реформи в сектора. Но вероятно средствата са за сметка на здравната каса, коментираха в кулоарите експерти.

Горанов с приоритет № 1 - нисък дефицит

Връщането на финансовата стабилност в общоприети европейски граници за дефицит е основен приоритет, заложен в бюджета за 2015 г. Това заяви вчера на съвместното заседание на бюджетна, здравна и социална комисии в Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов, на което мина на първо четене проектът на финансовия план за догодина. По думите му той е провел интензивен диалог с ЕК и е получил уверението й, че ако свръхдефицитът за 2014 г. е в нормални граници в рамките на 3,5 на сто от БВП, те биха предложили на съвета да гледа на това като на еднократен ефект, дължащ се на еднократни дисбаланси и в този смисъл да не продължават процедурата по свръхдефицит срещу България. Горанов увери, че е включил мерки, които да дадат заявка, че бюджетът за 2015 г. ще се вмести в 3% дефицит. По думите му като салдо за тригодишния период е предложен дефицит от 3 на сто за 2015 г., 2,5 на сто за 2016 г. и 2% за 2017 г. "Възприели сме стъпка от 0,5% консолидация, която се счита за нормална и не е твърде бърза, за да оказва проциклично влияние върху ръста на икономиката", разясни Горанов. През 2015 г. се очаква икономически растеж от 0,8%, минимална инфлация от 0,1 на сто и слабо понижаване на безработицата до 11,7 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай