Червените в София поискаха конгрес

Червените в София поискаха конгрес | StandartNews.com

София. Спор трябва или не да бъде свикано извънредно заседание на 48-мия конгрес водеха до късно снощи социалистите в София. Лидерът Сергей Станишев участваше във форума, който червените определяха като генерална репетиция преди днешния пленум за вот на доверие към Сергей.

В крайна сметка след 3 часово заседание членовете на градския съвет на БСП в столицата гласуваха за позиция, че трябва да се вземат решителни мерки за подобряване на организационното политическо и кадрово състояние на БСП и то от заседание на 48 конгрес на партията, който да се проведе в кратки срокове.

Финалният абзац на позицията гласи, че „решенията на конгреса трябва да са основа за подобряване на организационното състояние на партията и функциониране на нейните органи. Конгресът трябва да се произнесе и по въпроса за функционирането на ръководните органи, както и по въпроса за председателя на партията".

След края на столичния пленум Татяна Дончева коментира, че лидерската оставка би успокоила напрежението не само в партията, но и в държавата. На противоположно мнение бе депутатът Антон Кутев, който заяви, че ако соцлидерът подаде оставка, тя би довела и до падане на правителството.

„Думата оставка не е заложена в приетата декларация", каза още Дончева.

Декларацията е приета с 23 гласа за и 17 против.

„Беше важна позицията на столичната организация", заяви Дончева и допълни, че заседанието не е било конформистко.

„Софийската организация не свиква конгрес", отсече Кутев. И обясни, че няма как тази позиция да влияе на решението на Националния съвет, който ще заседава извънредно в четвъртък на „Позитано" 20.

„Всички правим грешки. Случилото се в петък беше политическа грешка и лидерът вече отчете многократно въпросът в момента не е за БСП или за Сергей Станишев, а за България", каза още Кутев и отново заяви, че разравянето на лидерския въпрос в БСП в този момент според него ще има изключително вредни последици за партията. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай