Червени земеделци правят съюз с АБВ

Червени земеделци правят съюз с АБВ | StandartNews.com

"Ал. Стамболийски" ще преговаря с Първанов за коалиция преди кметския вот

Най-големият коалиционен партньор на БСП - ЗС "Ал. Стамболийски", тръгва на преговори за съюз с АБВ. Това потвърди пред "Стандарт" лидерът на земеделците Спас Панчев. Той уточни, че формацията му не къса споразумението с БСП. Но след заседание на Националния съвет на земеделците е решено на местните избори ЗС "Ал. Стамболийски" да прави общи листи с хората на президента (2002-2012) Георги Първанов.

"Търсим възможности да реализираме нашата политическа програма, включително чрез сондажи за бъдещо коалиране с АБВ или с други сили от левия политически спектър в България", каза след заседанието на Националния съвет неговият председател Тодор Бобев. "Десетгодишното партниране и то от наша страна съвсем точно и принципно с БСП, не е дало очакваните политически резултати по отношение реализиране на програмни цели и задачи", посочи още той. Бобев допълни, че за местните избори ЗС "Ал. Стамболийски" ще се яви без БСП. От "Позитано" 20 все още няма официална реакция, предвид факта, че председателят на партията Михаил Миков е в Белград. Висши социалисти научиха от медиите за решението на земеделците. И признаха, че преди дни Миков е имал неофициални разговори с всички председатели на партии, участващи в коалиция "БСП лява България". Но темата от срещите "на 4 очи" не са коментирани на Изпълнително бюро на "Позитано" 20. Знакови социалисти по места също дали да се разбере, че няма да чакат ръководството за бъдещ съюз с АБВ за местните избори.

"Започваме подготовката на общи листи и кандидатури", отсякоха през уикенда местни лидери на Столетницата. И признаха, че вече са имали предварителни разговори с ръководството на АБВ.

Междувременно вчера пловдивските социалисти преизбраха на конференция Георги Гергов за свой лидер. В началото на месеца Гергов хвърли оставка като председател на Градската организация на партията. И призова всички червени шефове в страната да се явят отново на избор пред своите заради краха от резултатите на 5 октомври. Гергов спечели партийния вот с 94 гласа. 78 от червените гласуваха за другия претендент Илия Гатев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай