Червен разнобой за Възродителния процес

Червен разнобой за Възродителния процес | StandartNews.com

Солово изпълнение, а не позиция на партията, скочи "Позитано"

София. БСП се разцепи и на тема "Възродителен процес". Ден, след като седем червени депутати гласуваха с "Атака" за отмяна на декларацията, приета от миналото Народното събрание, избраникът от БСП Красимир Янков заяви пред Нова телевизия, че насилственото преименуване и гонене на етнически турци по времето на режима на Тодор Живков не е било форма на етническо прочистване. "Става въпрос за въвеждане на именна система. Не са били карани хората да променят религиозните си убеждения. Това са наши братя, наши сънародници, които ние така сме ги приели и не сме демонстрирали нищо, което да отрича това, което казвам", каза Янков и продължи: "Знаете ли, че и в момента има голяма част от българските турци, които си сменят имената, тръгвайки за Европа? Знаете ли, че има такъв процес?", запита в ефир Янков. И препоръча на водещата Люба Кулезич да направи справка за именна система, която е действала и в други европейски страни. Минути по-късно десетки социалисти избухнаха срещу позицията на колегата си. От "Позитано" 20 не се ангажираха с позиция дали казаното от члена на политбюрото им е и становище на партията. Членове на бюрото признаха, че подобна позиция не е била изказвана неофициално дори в рамките на заседание. Точно Красимир Янков е сочен като един от нарочените за смяна членове на Изпълнителното бюро. От вчера сутринта червени функционери започнаха да пресмятат плюсовете и минусите от изказването на Янков. Депутати от левицата са на мнение, че Янков е изстрелял поредния залп към доскорошния партньор на БСП-ДПС. И с изказването си е бетонирал поста си в бюрото и демонстрирал втвърдяване на позицията на червените. Други окачествиха телевизионното му участие като солова изява и "изстрел в коляното" на соцръководството заради евентуалното му отстраняване от ИБ на БСП.

Както "Стандарт" писа, в петък лидерът на ДПС Лютви Местан повдигна въпроса дали отмяната на декларацията е позиция на партията или лично мнение на седемте червени депутати. Което още повече обтегна нервите на левите.
Разнобой в партията има и за задължителното гласуване, потвърди Мая Манолова пред БНТ. Тя обяви, че не е привърженик на тази форма, защото ниската избирателна активност е симптом на българското общество и липсата на доверие в политиците. Манолова заяви, че разговорът в БСП за задължителното гласуване ще бъде проведен във вторник на заседание на Националния съвет на партията. Отношенията между коалиционните партньори тя обобщи с думите: "Няма вечни партньорства в политиката. Приказките за прекалено напрежение между БСП и ДПС са преувеличени и между партиите продължава да съществува взаимно уважение", отсече тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай