Вторник,

Челен сблъсък в парламента за главния прокурор

От: СТАНДАРТ -
1343
Челен сблъсък в парламента за главния прокурор
A
A
A

Нов челен сблъсък в парламента заради главния прокурор. Народното събрание ще продължи с обсъждането на първо четене на промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Вчера „Продължаваме промяната” провали кворума. Разискванията бяха прекъснати и заседанието беше закрито. Днес те трябва да продължат.

ВИЖ ОЩЕ: Грандиозен скандал! "Промяната" спря разследването на главния прокурор

В програмата на парламента са окончателните промени в Кодекса на труда и в закона за пътищата. Днес не е предвиден редовен парламентарен контрол.

Отделните законопроекти за изменения на Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от Министерски съвет, "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Възраждане", целят постигане на бърз и справедлив наказателен процес и засилена защита на пострадалите от престъпления и ключовото – въвеждане на механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници.

Механизмът, който предлага правосъдното министерство, предвижда "възможност ad hoc прокурорът, който е висш съдия и ще работи като прокурор до приключване на разследването, да внесе такова искане в Пленума на Висшия съдебен съвет, който с 13 гласа мнозинство да може да вземе решение, евентуално, ако наистина има достатъчно доказателства, за временно отстраняване на главния прокурор", поясни пред депутатите при представяне на законопроекта заместник-правосъдният министър Емил Дечев.

И още, промените предвиждат обвинител номер 1 да бъде освобождаван предсрочно и временно отстраняван не със 17, а с 13 гласа от Пленума на Висшия съдебен съвет.

Депутатите ще обсъдят окончателно и промените в Кодекса на труда, с които се определя размерът на брутната минимална работна заплата за догодина. В социалната комисия се обединиха около предложението на ГЕРБ, с което брутната минимална заплата за страната за следващата календарна година да се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за предходната година.

Депутатите ще обсъдят на второ четене и промени в закона за пътищата. Част от предложенията предвиждат със задна дата от 31 януари 2019 година да влезе в сила законово изменение, с което при липса на винетка шофьорите да бъдат глобявани най-много три пъти на година.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com