Чавдар Георгиев: Трябва да върнем вярата в държавността

Чавдар Георгиев: Трябва да върнем вярата в държавността | StandartNews.com

Чавдар Георгиев, водач на листата на Коалиция "БСП-Лява България" за Хасково

- Роден сте в Хасково, защо приехте да бъдете водач на листата на лявата коалиция именно в този район, само от сантимент към родния град ли?

- Безспорно сантиментът е налице, приех с удоволствие и защото съм член на местната общинска организация на БСП. Друга от причините е, че Хасково беше един динамичен град, с развиваща се икономика, а за съжаление повече от 60% от предприятията, които съществуваха и даваха работа на хасковлии, сега са затворени и повечето от хората търсят препитание в чужбина.

- Каква е вашата визия за развитие на региона в този смисъл?

- Регионът ни е с много плодородни земи от Димитровград до Свиленград. Жалко е обаче, че загърбихме достижения, които дълги години бяха градени, и под лозунга за борба с комунизма разградихме системи, които даваха поминък и доходи на хората. Затова в парламента бих работил за създаването на условия за развитие на селскостопанския отрасъл и това не се отнася само за Хасково. Защото, от една страна, имаме прекалено окрупняване и макростопанства, насочени единствено към зърнопроизводство, а от друга - много дребни и средни стопанства, които нямат икономическа самодостатъчност, за да осигурят пълния цикъл на производството на дадена стока - от нейното създаване до реализацията й на пазара. Затова според мен закриването на външнотърговските предприятия на България беше огромна грешка. Аз съм за тяхното възстановяване. Сега говорим за пазарна икономика, а я нямаме реално. Пазарна икономика означава държавата да се намесва с пропазарни мерки за стимулиране и укрепване на пазара. Аз например бих подкрепил един такъв законопроект като депутат. Това, което трябва да се коригира, е именно да се гарантира разпределение на принадената стойност главно за производителя. Затова ние сме за индустриализация на страната. За възстановяване на производствата, които могат да дадат голям национален продукт и отново ще осигурят голям брой работни места. Като пример такива сфери са развитието на атомната енергетика, биотехнологиите, машиностроенето - традиционен отрасъл навремето в българската икономика. Освен това цяла България е едно място, където могат да се произвеждат биохрани. Аз бих застанал зад всяка нормативна законова регулация, която ще способства за развитието на биоземеделието и биоживотновъдството.

- Доколко реалистични са тези ваши идеи обаче?

- Всичко зависи от това имаме ли национално съгласие и национална визия за развитие на България. Важно е да върнем вярата на хората в това, че управляващите могат да работят за тях, доверието в държавността, която беше разбита и то от десните управления. Включително и през последната една година държавността силно ерозира поради политическите действия на ГЕРБ. Не може да имаме силна държава и институции, ако избирателят гледа на тях като на цирк, или като на структури, които просто съществуват сами за себе си и за собствения си интерес.

- Само седмица преди старта на кампанията имаше проблеми с подредбата на хасковската листа, с какво настроение влязохте в предизборната кампания като водач?

- С оптимизъм. А относно листата - основният организационен принцип на нашата партия е демократичното единство. Затова тези известни разногласия, които се получиха, могат да бъдат обяснени като израз на нашата вътрешнопартийна демокрация. Защото ние не се считаме за богове, не сме като г-н Борисов непогрешими, всеки един от нас е човек, с всичко, което му е присъщо. След като се изгладиха споровете, партийната ни структура в Хасково е боеспособна и не виждам основание да очакваме по-слаби резултати от тези за парламентарните избори преди една година, т.е. - 3 мандата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай