Частични местни избори в България

Частични местни избори в България | StandartNews.com

София. Частични местни избори ще се проведат в различни населени места в страната.

С укази на президента Росен Плевнелиев са насрочени частични местни избори са за кмет на кметство Хлябово, община Тополовград, област Хасково; за кмет на кметство Царимир, община Съединение, област Пловдив; за кмет на община Белене, област Плевен; за кмет на община Гърмен, област Благоевград; за кмет на кметство Шишманово, община Харманли, област Хасково; за кмет на община Трън, област Перник; за кмет на кметство Селча, община Девин, област Смолян.

Изборният ден е 13 часа и започва от 07.00 часа до 20.00 часа. Ако пред секционната комисия има избиратели, които не са гласували в 19.00 часа, им се вземат документите и те гласуват не по-късно от 21.00 часа.

В община Гърмен през последните 12 г. градоначалник беше Ахмед Башев от ДПС. Той беше избран за депутат на предсрочните избори на 12 май от листата на партията в Благоевград. Днес кандидатите за кметския пост са двама – Верхад Ислямов от ГЕРБ и Минка Капитанова от ДПС.

В община Белене от 10 500 жители право на глас имат около 9200 души. Четирима се борят за поста - Милен Дулев от местна коалиция "Бъдеще за община Белене", Милена Мънева от политическа партия "Нова алтернатива", Емил Михайлов от местна коалиция "Демократи и земеделци за Белене", и Момчил Спасов от БСП. До местни избори се стигна след като кметът на общината Петър Дулев бе избран за депутат от листата на Коалиция за България.

В община Трън се провеждат частични избори за кмет, защото досегашният кмет Станислав Николов подаде оставка, след като бе уличен в конфликт на интереси. Правото си на вот могат да упражнят 3 777 жители на граничния край, съобщиха от ОИК. 31 от тях днес ще гласуват за първи път, 15 гласоподаватели имат рожден ден.

Най-възрастният избирател в общината е 102-годишната Надежда Гьорева, която живее в Дома за възрастни хора в Трън. Хората могат да упражнят вота си в 24 секции, едната от които е подвижна.

Шестима претенденти ще се конкурират днес за кметския стол в Трън. Кандидатът на ГЕРБ е настоящият секретар на общината - 33-годишната Станислава Алексиева. Избраник на местната коалиция БСП-Земеделски народен съюз е началникът на отдел "Социални дейности" в общинската администрация Георги Миленков. СДС стои зад кандидатурата на представител на местния бизнес - Николайчо Панов. За партия "Нова алтернатива" ще се състезава Николай Георгиев. От името на ВМРО-БНД за кметското място ще се бори Виктор Витомиров. Симона Минева ще представя партия "Българска социалдемокрация".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай