Чака се премиер, появи се цар

НДСВ се възражда, готви се изненадваща коалиция

Чака се премиер, появи се цар | StandartNews.com

Предколедните политически чудеса нямат край. Докато всички чакат премиер, на партийната сцена се появи отново цар.

НДСВ се възражда, обяви фаталния 13 декември проф. Огнян Герджиков. Случайно или не той направи това ден преди краха в парламента на  предложения от ГЕРБ-СДС проектокабинет начело с проф. Николай Габровски. Кандидат-премиерът получи още подкрепа на ДПС и на "Български възход", но с уточнението на Стефан Янев, че партията му няма да гласува министрите, защото писва политическо споразумение кой носи отговорността за правителството.

Очевидно предварителни сондажи на опитните политици в царската партия са стигнали до извода, че ако първият мандат се провали, вторият едва ли ще е успешен. Последният шанс е с третия, като всички очакват той да отиде в ръцете на Янев.

Изненадваща коалиция се готви на политическия терен, издадоха за "Стандарт" запознати с плановете на партията на Симеон Сакскобургготски. Царистите са решили да възкресят партията си и да влязат в близки отношения с „Български възход“, като по този начин укрепят политическия център в България. Голямата цел на подобен съюз била коалиция аз следващите избори догодина, когато и да са те.

„НДСВ се завръща на политическата сцена. Има силни лица, ще бъдат познати лица. Ще има и нови, има желаещи и да се записват“, заяви проф. Герджиков. Той не само беше председател на 39-ото Народно събрание от квотата на НДСВ, когато царската партия пое властта след парламентарните избори през 2001 г. Но и служебен премиер на първото правителство на президента Румен Радев.

През последните месеци знакови лица на НДСВ отново излязоха в публичното пространство в експертно качество. След като спечели изборите през миналата година партията на Слави Трифонов ИТН пък изненадващо обяви кабинет начело с Николай Василев, който бе вицепремиер в правителството на НДСВ с премиер Симеон Сакскобургготски и министър в кабинета на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев.

В проектокабинета на проф. Габровски пък изгряха други две знакови имена от управлението на НДСВ, включително и в комбинация и с БСП – експравосъдният министър Миглена Тачева и вицепремиерът Меглена Плугчиева. На този фон в последните седмици като анализатори и на политическите, и на икономическите процеси в медиите редовно се изявяват ярки личности от царското управление – проф. Даниел Вълчев, който многократно бе споменаван за премиер, бившият вицепремиер Лидия Шулева, икономистът Любомир Дацов.

Техните имена също се въртят в различни варианти за кабинет.

„Има възвръщане на доверието. Оптимист съм, това може да обърне тренда на политическия живот“, заяви проф. Герджиков, оповестявайки възраждането на НДСВ. И допълни, че конгрес ще има след два месеца, тъй като се готвят за избори.

Идеята на НДСВ е да сплоти редиците с партията на Стефан Янев, който също е бивш служебен министър на двете правителства на Румен Радев, назначени през 2021 г., както проф. Герджиков.

Близост между двете партии се долавя и от наименованията им. Царската партия, стартирала като Национално движение „Симеон Втори“ през 2007 г. се преименува на Национално движение за стабилност и възход. Партията на Стефан Янев пък се казва „Български възход“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай