Понеделник,

Бюджетът на ЕС щедър. Ние само го гледаме

От: СТАНДАРТ -
Бюджетът на ЕС щедър. Ние само го гледаме
A
A
A

"За съжаление страните членки на ЕС се опитват да решават икономическите въпроси самостоятелно, но опитът ни показва, че това не е най-успешният вариант". Това коментира евродепутатът от ДПС Искра Михайлова, зам.-председател на групата „Обнови Европа” в интервю за БНТ.

Според нея бюджетът, който Европейският парламент е гласувал за 2022 г. е най-луксозният.

"Парламентът успя да наложи своето виждане за увеличаване за бюджета по ключови програми като "Хоризонт Европа" за научните изследвания, програмата "Здравеопазване", която ще подпомогне набавянето на ваксини. Вътре в бюджета влиза и разпределението на средства между страните членки за изпълнение на оперативните програми по структурните фондове. България като че ли няма много да се радва на този бюджет. Тъй като нашият План за възстановяване не е одобрен, ние не можем да очакваме плащания по него, оперативните ни програми не са договорени. И отново се връщаме на вътрешнополитическия дневен ред, необходимо е правителство", коментира Михайлова.

Евродепутатът смята, че България няма да загуби средства, просто няма да ги получи. Необходимо е страната да бъде проактивна, за да може да се включи в тези процеси.

Що се отнася най-вече до кризата с пандемията, вече знаем, че отделните опити са обречени на неуспех, много по-добре е да бъдат обединени усилията на страните членки.

"Покрай изборите пропуснахме в България да отбележим факта, че Европейската комисия излезе със специално съобщение, което включва варианти на реакции, възможности. Даде възможности на страните членки да се ориентират и да видят кое работи най-добре за тях", заяви Михайлова.

Тя каза още, че следващата седмица ще има среща на министрите на енергетиката заедно с комисар Кадри Симпсън.

"Аз ще водя подготвителната среща на министрите от "Обнови Европа". Мерките са, като се започне на европейско ниво - обединени доставки на газ, за да се преодолее качването на цените, обединени доставки, които ще доведат до намаляване на цените, като се мине през национални схеми за подпомагане на бизнеса. И най-накрая се достигне до схеми за подпомагане на отделните домакинства. България все още не е определила какво е енергийна бедност", обясни Искра Михайлова.

В Плана за възстановяване и устойчивост се планира да се изработи стратегия за определяне на значението за определяне на енергийна бедност. Така много трудно бихме могли да подпомогнем хората, които ще имат нужда сега от директни помощи. Групата на ДПС ще подкрепи стратегията, когато става дума за мерки, които биха облекчили живота на българските граждани, каза още евродепутатът.

Михайлова каза още, че в момента Европейският парламент работи по голям законодателен пакет от 14 законодателни досиета, които определят политиката на ЕС във връзка с намаляването на емисиите с 55% към 2030 г.

"Взимането на решения за мините и въглищните централи е много важно и изисква бързо решение с всички придружаващи го социални мерки", допълни още Михайлова.

Това което я смущава в Плана за възстановяване и устойчивост е, че той отговаря на базовите изисквания, но обръща голямо внимание на подготовката на стратегии, планове, на инвестиране в нови административни структури. Михайлова смята, че трябва да има редакция на плана.

"Загубихме една година, вече се чудим се как да подкрепим бизнеса. Колебаем се между една позиция и друга", допълни още Искра Михайлова.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички