Бюджетът може да забави оставката на кабинета

Бюджетът може да забави оставката на кабинета | StandartNews.com

София. Актуализацията на бюджета може да забави оставката на правителството. Това стана ясно днес в парламента, който не успя да събере кворум за заседание, и след като гласуването на новите финансови параметри се провали при гласуването в комисиите по финанси, икономика и здравеопазване. Приет бе само новият бюджет на Здравната каса.

От ГЕРБ настояват дефицитът и дългът да бъдат увеличени с повече от заложеното и обявиха бойкот на актуализацията.

В същото време председателят на парламента Михаил Миков изрази надежда, че оставка ще има, защото иначе ще бъде некоректно спрямо договорените избори наесен. По думите му е редно тя да бъде гласувана в сряда.

"Ако няма оставка, ще търсим други конституционни средства, има такива. Смятам, че всичко ще се развие както е обещано на гражданите", обеща Миков.  

Депутатът от левицата Борислав Гуцанов също посочи, че е възможно да има затруднение. Той обаче се надява на „здрав разум" по повод обявения от ГЕРБ бойкот на актуализацията.

„Надявам се, че ще се стигне първо до здрав разум и ще има актуализация, но в тези разумни граници, а не в безкрайните искания на определени политически партии, защото няма тази необходимост и нужда и няма защо данъкоплатецът, всеки един от нас, в последствие да трябва да дава пари за това, което в момента основно иска ГЕРБ. Това е безумно искане за такова увеличаване на дълга на държавата" , каза още Гуцанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай