Миков: Гласуваме оставка в сряда, ако има такава

Миков: Гласуваме оставка в сряда, ако има такава  | StandartNews.com

София. Председателят на Народното събраните Михаил Миков заяви, че НС ще гласува оставката на кабинета в сряда, ако има внесена такава от премиера Пламен Орешарски."

На въпрос дали може да се отложи оставката във времето, Миков отговори: "Ще бъде некоректно с оглед постигнатото съгласие за провеждане на избори есента. Ние, от социалистическата партия, сме приели това и ще го отстояваме с всички възможни средства. Ако няма оставка, ще търсим други конституционни средства, има такива. Смятам, че всичко ще се развие както е обещано на гражданите." Той все пак каза, че юридически е възможно да има забавяне.

"Утре аз съм тук и смятам, че и една голяма част от народните представители. Ако има достатъчно, т.е. 121, ще има заседание на Народното събрание", подчерта Миков.

"Ясно е, че недостигът в Здравната каса ще се консултира към края на годината. Ясно е, че има достатъчно средства да се разплащат услугите на здравните заведения, да се разплащат лекарствата, няма никакъв проблем", обясни Миков, като добави, че пари могат да се прехвърлят от държавата към касата и посочи, че и друг път се е случвало.

"Ако средствата ще бъдат от държавния бюджет, то тогава ще има решение за прехвърляне. Ако средствата са от икономии, може да се подпомогне дейността на касата", посочи още председателят на парламента.

Според Миков е очевидно и от изявленията на ПГ на ГЕРБ, че те няма да влязат в зала, респективно няма да има кворум, заседание и няма да се приемат както тези закони, така и удължаването на срока на Закона за отпадъците, прегласуването на Законопроекта за конкуренцията, свързан с потребителите и веригите, както и ратификациите.

"Парламентът приключва дейността си по един начин, който не е естествен, но той не е изненадващ, защото 42-то Народно събрание имаше много такива случаи. Още веднъж им обяснете, че народните представители се изпращат на избори от Народното събрание, за да отстояват политическите си тези, идеи, аргументи, мотиви в пленарната зала, а не в коридорите", каза още Михаил Миков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай