Бял лилиум и няколко тома с проблеми за Орешарски във Враца

Бял лилиум и няколко тома с проблеми за Орешарски във Враца | StandartNews.com

Враца. С букет от бели лилиуми областният управител на Враца Венцислав Василев посрещна премиера Пламен Орешарски. Кметовете от десетте общини в региона пък му връчиха по един том с проблемите си.

Точно по 7 минути е имал всеки градоначалник, за да ги постави лично пред министър-председателя. "Срещите с местната власт винаги са били много важни за мен, защото кметовете са най-близо до хората и усещат всичките им проблеми", заяви Орешарски.

За градоначалниците от района най-тежки са високата безработица, лошата инфраструктура и битовата престъпност. "За правителството Врачанска област е с един акцент по-важна, тъй като е част от изостаналия Северозападен край - подчерта министър-председателят. - Едва ли ще можем още в първия бюджет да покажем финансово този акцент, но ще се постараем".

Орешарски не пожела да отговори на нито един журналистически въпрос, включително и на новината, изтекла в социалните мрежи, че си подава оставката. "Избързали са", коментира вместо него зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов.

Индиректно обаче Орешарски отговори на този въпрос по време на изявлението си пред кметовете на БСП от страната.

„100-те дни на правителството са добър сигнал за насоките, които ще търсим в следващите години на управлението ни", подчерта премиерът.

Той разкри, че в последния месец се засилва интересът на инвеститори, които са имали планове да влагат парите си в България, но по една или друга причина са се отказали.

„Това е един много крехък сигнал, но е важно да създадем условия за бизнес в дългосрочни ориентири. Така ще постигнем и обещанието си за устойчиви работни места", каза Орешарски.

Премиерът има намерение още в края на годината да започне много активна подготовка по бюджета за 2015 г. Със Съвета по децентрализация той ще направи преглед на разграничението на функциите между местните и централната власт, като целта е прехвърляне на повече функции към общините. Тези функции ще бъдат обезпечени финансово, обеща министър – председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай