Интернет „уволни" Орешарски

Интернет „уволни" Орешарски | StandartNews.com

София. Масирана интернет атака временно „уволни" премиера Пламен Орешарски.

Следобед в социалните мрежи плъзнаха „новини", че министър-председателят е подал оставка и ще обяви това по-късно във Враца, където има среща с кметове. Някои медии подеха „новината" и цитираха „собствени" източници.

Оказа се обаче, че става въпрос за т.нар. интернет бомба, която вероятно е една от поредните акции на Протестна мрежа.

В 16 часа потребители във Facebook започват да пишат, че Орешарски е подал оставка. Колкото по-масово е, толкова по-достоверно изглежда.

"Проверените хора трябва да са с много приятели в социалната мрежа, за да се разпространи мълниеносно скандалната "новина". С това протестиращите очакват да се появи медиен интерес, тъй като много медии следят социалните мрежи", се казва в циркулярно писмо в затворени групи във Facebook, цитирано от хаштаг.бг.

В призива за участие се казва, че тъй като правителството тиражира лъжи в опит да ги превърне в истина (по Гьобелс), протестиращите искат да използват същия прийом.

"Идеята е да създадем чрез масирана ФБ кампания гореща новина и да направим това, което властта отказва да направи вече толкова време. Защото езикът не само отразява реалността, но и я създава", е част от разпространяваното послание.

От пресслужбата на Министерския съвет отрекоха слуховете, предаде БНР. Очаква се това да направи и самият Орешарски по-късно във Враца.

В северния град премиерът не пожела да отговори на нито един журналистически въпрос, включително и на новината за "оставката" му. "Избързали са", коментира вместо него зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов.

Индиректно обаче Орешарски отговори на този въпрос по време на изявлението си пред кметовете на БСП от страната.

„100-те дни на правителството са добър сигнал за насоките, които ще търсим в следващите години на управлението ни", подчерта премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай