Буруджиева: Всички трябва да са равнопоставени на пътя

Буруджиева: Всички трябва да са равнопоставени на пътя | StandartNews.com

София. Всички трябва да са равнопоставени на пътя, независимо дали са пешеходци, велосипедисти или водачи на МПС. Това заяви в ефира на бТВ народният представител от Коалиция за България Татяна Буруджиева. Тя обясни, че още през 2011 г. е била подготвена стратегия на страната, която предвиждала промяна в Закона за движение по пътищата и цялата нормативна уредба.

"Деветнадесет са органите и институциите, които отговарят за контрола, наказанията и в крайна сметка всичко е безконтролно. В самия закон не са ясно обособени както контролът, така и наказанието, състоянието на МПС-то, на инфраструктурата. Трябва да се раздели и обособи ясна структура на закона, за да може всеки един от нас да го познава по-добре", каза още тя.

Трябва да се направи цяла палитра от наказания, защото се вижда, че практиката някой просто да може да бъде съден и глобяван не работи, според Буруджиева. Тя допълни, че се върви към комбинирани наказания.

Има още няколко основни предложения за изменения в Закона за движение по пътищата, каза още депутатът. Буруджиева посочи глобата за пиян пешеходец като първа. Става въпрос само за случаите, когато той е участвал в ПТП, подчерта тя. На запитване, какъв ще е размерът на тази глоба, народният представител отговори, че има принципен спор относно размера й, като има три модела, които ще бъдат обсъдени на третата дискусия. Като пример за един от модели тя посочи гръцкия, който се изразява във високи глоби.Тя обаче не подкрепя този модел.

Там, където няма изградени велоалеи за велосипедистите, където е възможно, да има зони за "успокоено движение", е друго предложение, което иска да въведе народната представителка. Става въпрос за зони, където движението е с до 30 км. в час и които да бъдат използвани от велосипедистите, за да могат те да имат цели трасета, допълни тя. Предвижда се и утежняване на режима за наказание при блъскане на пешеходец на пешеходна пътека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай