„Булгартрансгаз”: Ще обжалваме наложената глоба от ЕК

Това заяви изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов

„Булгартрансгаз”: Ще обжалваме наложената глоба от ЕК | StandartNews.com

„Наложената от Европейската комисия глоба от 77 млн. евро е за периода 2010-2015 г. Към настоящия момент формата на собственост на „Булгартрансгаз” не е променена. Тя продължава да бъде 100% собственост на БЕХ. Това, което е променено към 2015 г., е начинът, по който се предоставя достъп до газопреносната мрежа”, обясни в „Здравей, България” изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

„Трите дружества официално получихме решението на ЕК и разполагаме със 70 календарни дни за оспорване на решението. С правните ни консултанти ще се запознаем с него и най-вероятно то ще бъде обжалвано”, уточни той.

На въпрос дали, ако се обжалва, глобата би станала по-голяма, Малинов поясни, че няма такава опасност. Ще бъдат обжалвани твърдението за наличието на нарушение, периодът, в който ЕК твърди, че има нарушение, както и самият размер на глобата.

По думите му Еврокомисията е можело да наложи глоба, която е до 10% от оборота за визирания период. Тоест сумата от 316 милиона евро е била действителна. В този смисъл по-малката санкция е вид успех.

„Глобата подлежи на плащане в 90-дневен срок от датата на получаване на решението. В случай, че има обжалване може да бъде условно платена или да бъде предоставено финансово обезпечение до окончателното решаване на спора”, поясни още Владимир Малинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай