БСП внесе законопроект за връщане на прогресивното подоходно облагане

БСП внесе законопроект за връщане на прогресивното подоходно облагане | StandartNews.com

София. БСП внесе законопроект за връщане на прогресивното подоходно облагане. 

Михаил Миков обясни, че се предлага скала, според която доходите до размера на минималната работна заплата не се облагат; доходите от 340 до 1000 лв. се облагат с 10 на сто за горницата над 340 лв.; от 1000 до 2000 – с 66 лв. плюс 12 на сто за горницата; от 2000 до 5000 – 186 лв. плюс 15 на сто за горницата и за доходи над 5000 лв. – 636 лв., плюс 20 на сто за горницата над 5000лв.

Михаил Миков е убеден, че с тези промени ще се въведе повече справедливост при облагането на доходите на физическите лица. Той представи и другото предложение на левицата- увеличаване на необлагаемия минимум за второ дете с 8-10 %. „Това е знак към семействата с деца, правим го заради тежката демографска ситуация в страната", аргументира се лидерът на социалистите. Той се надява и други политици да подкрепят тези инициативи, защото е крайно необходимо провеждането на такава политика.

„В цяла Европа, независимо какви правителства са на власт, усещането за необходимата справедливост в обществото се реализира чрез прогресивно облагане на доходите на физическите лица", посочи пример председателят на БСП. Попитан защо по-рано социалистите не са внесли тези промени, Михаил Миков отговори, че ДПС са били против прогресивното облагане на доходи, но БСП е успяла да прокара междинен вариант, според който след изтичане на годината, се възстановява данъкът за минималната работна заплата.

За срещата на председателя на БСП с председателя на ЕНП Жоузеф Дол по-рано през деня, Миков каза: „Коментирахме актуалната политическа обстановка след изборите, възможностите за подкрепа, включително и от страна на семейството на ЕНП, по темите- европейски средства и пълноправно членство на България в Шенген"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай