БСП тръгва към властта с конгрес

БСП тръгва към властта с конгрес | StandartNews.com

Пълен цикъл отчет и избори, конгрес за ново ръководство през пролетта на 2015-та и курс към АБВ. Така в резюме описаха настроенията в партията членовете на Националния съвет на БСП след края на заседанието си вчера. Свикване на конгрес обаче не бе гласувано.

Инфарктният пленум, на който председателят Михаил Миков обяви промените в Изпълнителното бюро и Предизборния щаб на БСП, съвпадна с гласуването на кабинета в парламента в петък.

Както вече стана ясно, Миков извади от политбюрото на БСП Димитър Дъбов, Евгений Узунов и Ангел Найденов. А Георги Пирински е понижен от зам.-председател на член на бюрото. Досегашният медиен секретар Антон Кутев пък поема организационните дейности. Миков повиши сегашния шеф на БОРКОР Бойко Великов като зам.-председател. А постовете си като заместници запазват Драгомир Стойнев и Янаки Стоилов. Дъбов и Узунов имали предложение да останат зам.-председатели на предизборния щаб, но си направили отвод. А соцдепутатът Кирил Добрев бе изваден от предизборния щаб. Промените идват на фона на нови съкращения на "Позитано" 20. Заплатите и работният ден на голяма част от апарата бяха намалени съответно до 30 процента и на 4 часа.

Независимо че червените депутатите гласуваха против правителството на Борисов, в кулоарите не скриха разочарованието си от неучастието на БСП в управлението по немски модел. Червените са разделени на две и по отношение на шумно прокламираната от тях отмяна на т.нар. плосък данък. "Поставихме се сами в изолация, а АБВ с три пъти по-малко народни представители успяха да извоюват социален министър и вицепремиер в лицето на Калфин", обсъждаха червените. И отново повториха, че в структури по места вече имало брожения и ключови общински съветници на БСП до дни щели да обявят, че стават част от АБВ. Червени кметове също гледали към партията на президента (2002-2012) Георги Първанов, признават от "Позитано" 20. Но лично Миков дал да се разбере, че е против съюз с бившите партийни другари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай