БСП се хареса с АБВ и Дончева (ОБЗОР)

БСП се хареса с АБВ и Дончева (ОБЗОР) | StandartNews.com

БСП се разбра с АБВ и "Движение 21" за това какъв трябва да е общият кандидат за президент на левицата, но не посочиха кой ще е той. Бившите съпартийци седнаха на масата за преговори, харесаха се и се разбраха заедно да се борят срещу ГЕРБ. Обединява ги и целта за победа на предстоящия вот. Желаният кандидат пък трябва - "да защитава националния интерес на страната във външната политика, а във вътрешен план да бъде обединител на нацията и стожер на държавността, да има и социална чувствителност".

И двете едночасови срещи в зала "Огледална" на Народното събрание разкриха добрия тон между партиите, но отговорът на въпроса дали все пак АБВ, БСП и "Движение 21" ще играят за "Дондуков" 2 с обща кандидатпрезидентска двойка очевидно ще стане ясен, след като се завъртят конкретни имена на играчи. Това обаче ще се случи на втория кръг от разговорите, тъй като вчера те погледнаха само към профила на президентската институция. "Имена не сме обсъждали", отсече лидерът на БСП Корнелия Нинова и след двете срещи. Именно тя протегна ръка към бившите си съпартийци за съюз, след като всеки втори социалист поиска във вътрешнопартийно допитване обединение с хората на Георги Първанов и с тези на Татяна Дончева. "Ние може да не стигнем до обща коалиция накрая, но си говорим, и то по важни за държавата въпроси", призна Нинова. И обобщи, че не става въпрос за компромиси, а за принципи.

"Събрахме се!", с лека усмивка посрещна червените Първанов. "И въпреки различията и тежките думи преди, стъпваме на принципите, за да променим президентската институция", обясни соцлидерът рамо до рамо до бившия си съпартиец Георги Първанов. "Не е въпрос да постигнем компромис, а да стигнем до номинацията на силна, печеливша, избираема кандидатура. Ще търсим не просто избираем кандидат, в когото хората да припознаят солидния, авторитетния държавен глава, от когото не се срамуват, а с когото да се гордеят", я подкрепи й самият Първанов. Лидерът на АБВ обобщи, че с "Позитано" 20 имат добра идейна основа, много общи моменти. "Отговорът дали ще сме заедно зависи от характера на номинациите и преговорите относно личността на кандидата", призна обаче той. И отново посъветва червените да не поставят предварителни условия. От формацията му определят като такова заявката на Нинова, че "Калфин и Първанов не могат да бъдат общата двойка на левицата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай