БСП с 6 имена за "Дондуков" 2 (ОБЗОР)

БСП с 6 имена за "Дондуков" 2 (ОБЗОР) | StandartNews.com

Аз поканих Радев, призна Корнелия, поиска да е премиер

С шест имена отива БСП на преговорите с АБВ и "Движение 21" за общ кандидат-президент. № 1 в списъка е подалият оскавка шеф на ВВс ген. румен Радев. Той е лично мое предложение, призна соцлидерката Корнелия Нинова след двучасово заседание на Изпълнителното бюро днес. „Аз предложих ген. Румен Радев в „Оборище" – организацията, в която членувам. Аз нося отговорността за тази номинация", отсече Нинова. И увери, че оставката му като шеф на ВВС няма нищо общо с издигането му за ляв кандидат-президент. Не й е известно да има близост между него и Георги Първанов. За доказателство посочи, че минути преди да обяви номинацията му, лично е разговаряла с Радев и е получила съгласието му да се включи в битката за "Дондуков" 2.

След Радев в списъка са евродепутатът Илияна Йотова, зам.-шефът на парламента Янаки Стоилов, депутатът Румен Гечев, бившият лидер на социалистите Михаил Миков и омбудсманът Мая Манолова. Членовете на ИБ единодушно са гласували за шестимата, получили най-голямо одобрение от структурите. Всички те днес сутринта са дали съгласие да бъдат обсъждани. Тези с най-много номинации обаче - самата Нинова и Стефан Данаилов (втори по одобрение), са си направили самоотвод. "Аз имам най-много номинации, но няма да се кандидатирам за президент. Дайте ми възможност да стана министър-председател. Ще победя на парламентарни избори", каза лидерът на БСП.
Попитана дали е възможна кандидат-президентска двойка ген. Румен Радев-Ивайло Калфин, Нинова обяви, че ръководството на БСП не е обсъждало Калфин като вариант.
Според социалисти най-вероятната възможна двойка е Румен Радев - Илияна Йотова, като още се спори кой да играе за държавен глава и кой - за вице. Резервен вариант е Манолова - Радев, но от АБВ са твърдо против. В БСП обаче продължават да се чуват гласове за Нинова като кандидат-президент, а Радев - нейно вице. Това днес в късния следобяд поискаха и 12-те коалиционни партньори на БСП от "Лява България". На "Позитано" 20 те имаха специална среща с ръководството на Столетницата.
„БСП отива на балотаж на президентските избори. Това го считайте за сигурно. А срещу Борисов е още по-лесно", демонстрира оптимизъм соцлидерката.
Нинова не спести критики и към бившия лидер и настоящ председател на ПЕС Сергей Станишев. Въпреки общите снимки и усмивки на Бузлуджа, стана ясно, че тя не одобрява инициираната от него кампания "Аз съм БСП". "Не ми е по вкуса", призна Нинова. Не бил по вкуса й и фактът, че в миналото Станишев еднолично предложил Пламен Орешарски за премиер, без да се допита до партията.

Бойко: Радев ме излъга

Втори път няма да се оставя да ме подведат, БСП се крие зад генерали, каза премиерът

Явно в лявото пространство няма подходящ кандидат-президент, щом БСП се крие зад генерали. Това коментира днес премиерът Бойко Борисов по повод червената номинация за "Дондуков" на подалия оставка бивш шеф на ВВС ген. Румен Радев. "В армията има много достойни генерали. Да вземем например началника на отбраната ген. Константин Попов", продължи Борисов. И попита: "Какво ще стане, ако го ние издигнем? Ще разделяме армията ли?".
Премиерът не скри разочарованието си, че е бил излъган от Радев, който му дал дума, че няма нищо общо с политиката, въпреки че тогава министърът на отбраната Николай Ненчев го е предупреждавал, че шефът на ВВС е политическо лице. "Втори път няма да се оставя да ме излъжат", отсече премиерът. Той подчерта, че ген. Радев е трябвало да си подаде оставката, когато се е приватизирал "Авионамс" на територията на Граф Игнатиево. "Ако го беше направил, щях да оценя като изключително мъжка и генералска постъпката му", добави премиерът. "Сега приятен път и игра му пожелавам", каза още Борисов. По думите му партиите не трябва да се крият зад пагона и интелигенцията. "Съжалявам, че 125-годишна партия като БСП стигна дотам, че да нямат един партиен член, за когото да кажат "това е нашият кандидат", заключи Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай