БСП провали операция срещу Брендо през 2008 г.

БСП провали операция срещу Брендо през 2008 г. | StandartNews.com

Стрелбата срещу наркобоса Димитър Желязков - Митьо Очите продължава да е сред най-обсъжданите теми в държавата. Наркобосът бере душа в реанимацията на бургаската болница, а експерти, политици и криминалисти се състезават с най-различни версии. Агенция БЛИЦ потърси мнението на председателя на Вътрешната комисия в Народното събрание Цветан Цветанов. С бившия вицепремиер и вътрешен министър разговаряме за корупцията, мафията, политиката и компроматните атаки. Вижте как Цветанов отговори на въпросите на Ивайло КРАЧУНОВ.

- Г-н Цветанов, има ли мафия в България?
- Мафия няма в България. Но има опити от определени лица от миналото да възстановят статуквото. Убеден съм, че с усилията, които полага държавата в борбата срещу престъпността няма да бъдат допуснати подобни опити.

- Какво остана скрито от обществото, след стрелбата срещу Димитър Желязков - Митьо Очите в Слънчев бряг?
- За обществото остана скрито защо се стигна до тук. Защото когато говорим за подобни криминални деяния, трябва все пак да кажем защо не са предотвратени.

Предотвратяването на подобни престъпления може да стане, когато има ръководни служители, които притежават необходимия капацитет и които под една или друга форма са участвали в противодействието и неутрализирането на подобни престъпни групи.

Ще се върна към периода, в който бяха направени законодателни промени, с които бе ликвидирана ГДБОП посредством прехвърлянето й в ДАНС. По един умишлен начин бяха освободени служителите, които имаха необходимия авторитет и качества, за да противодействат на престъпните структури.

По това време бяха освободени много директори на полицейски дирекции.

- Само в уволнението на директора на полицията в Бургас Милен Димитров от Цветлин Йовчев ли виждате причината за развихрилите се гангстери в Бургас, Несебър и Слънчев бряг?
- Разбира се, че това е съществен елемент от това, което наблюдаваме днес, защото Милен Димитров бе директорът, който бе неутрализирал през последните години групата на Митьо Очите, както и на Иван Попов с прякор Костов. Двамата сами признаха участието си в престъпна група за разпространение на наркотици в Слънчев бряг и морските курорти.

Това, което трябва да се направи днес е да се даде шанс на служителите, които бяха освободени от системата на МВР да бъдат възстановени.

Милен Димитров е завел дело срещу незаконното му уволнение, което е приключило на първа инстанция в негова полза. Смятам, че и втората инстанция ще потвърди това решение, защото при неговото уволнение са били допуснати много нередности. Това личи от справката, която е представена, за да му бъде потърсено дисциплинарно уволнение.

Ако действително имаме реален подход в борбата срещу организираната престъпност, то трябва да се залага на хора като Милен Димитров.

- Вижда се волята на министър-председателя Борисов за противодействие на корупцията по високите етажи на властта. Вече има обвиняеми зам.-министри и шефове на държавни институции. Ще последват ли арести и операции като тази в ДАИ?
- Знаете, че премиерът има воля за пресичане на корупцията. Освен мерките и действията, които се предприеха в тази посока, можем да отчетем и предстоящото гледане на антикорупционния закон. Той също е елемент от мерките за борба с корупцията и очакването на Европейската комисия е той да бъде приет.

Смятам, че на първо четене този законопроект ще бъде приет, а между първото и второто четене ще бъде направено прецизиране на текстовете, за да може да не останат никакви съмнения дори и в нашите политически опоненти, че би могло да се работи манипулативно и тенденциозно, а да имаме гаранции, че действително борбата с корупцията ще бъде ефективна и реална.

С назначенията, които ще бъдат направени от парламента в антикорупционния орган, ще може да се постигнат очакваните от обществото и Брюксел резултати.

- Преди няколко дни се прибрахте от Китай, където постановяват смъртни присъди за корумпираните. В тази държава за 1 година са изпълнени 10 000 смъртни присъди. Смятате ли, че е крайна мярка подобна санкция да бъде въведена и в България за този вид престъпления?
- България е част от законодателството в Европейския съюз и ние няма как да се разграничим от това законодателство.

За мен по-важното е не да казваме каква е крайната наказателна политика на тези, които са нарушили законите, а да изградим механизма на превенцията, защото когато има превантивност и информираност на всички засегнати страни да бъдат така добри да сезират компетентните органи, а те от своя страна да изградят капацитет, който може да противодейства, смятам, че по този начин ще бъдем много по полезни.

Също така е необходимо да има върховенство на закона и наказания, които да са съизмерими по тежест с извършените престъпления.

- В България наркобосовете получават смешни присъди. Митьо Очите например призна вината си и бе осъден само на 4 години и половина лишаване от свобода като ръководител на престъпна група за трафик на наркотици. По какъв начин законите трябва да се променят, че мафиоти като него да лежат поне по 20 години в затвора?
- Адвокатите възприемат прийома за намаляване на наказанието при признаване на престъпните деяния от клиентите им, когато разследването върви в положителна посока.

Аз съм убеден, че когато имаме реална ефективност в правораздавателната система и върховенство на закона, а делата не се отлагат с години докато се стигне до осъдителна или оправдателна присъда, то тогава нещата ще се развият в положителна посока по посока на справедливостта.

- По времето, в което бяхте вътрешен министър бе арестуван Евелин Банев - Брендо. Той бе обвинен в наркотрафик на тонове кокаин. Как си обяснявате, че той е на свобода, въпреки тежките обвинения и присъдите в София и Италия?
- Смятам, че няма да бъдем коректни, ако споменем само за тази операция. Знаете, че когато станах вицепремиер и министър на вътрешните работи бяха заловени извършителите на множество въоръжени грабежи по магистралите и транзитните пътища, в това число бяха засегнати и много чужди граждани.

Проведохме и операция "Наглите", в която бяха задържани лица извършващи отвличания. Именно заради тези отвличания се бяха оттеглили важни чуждестранни инвеститори от България, тъй като усещаха липса на сигурност.

Нека да си припомним и съвместните операции с Интерпол - "Шок" и "Шок"-2, които бяха насочени срещу производството на фалшиви кредитни карти. Там бяха задържани по 40 и по 80 лица, които след това със специализиран превоз бяха екстрадирани в Италия, за да бъдат съдени.

Тогава бяха задържани тонове наркотици.

Ще ви припомня, че през 2012 година задържахме 16 тона хашиш - огромно количество, което бе предназначено за Белгия и Холандия. Постигнахме тези успехи с активната роля на ГДБОП.

Задържахме и тонове наркотици и с помощта на колегите от Испания.

Що се отнася до Брендо, ще ви кажа, че това беше провалена операция по времето на БСП през 2008 година. Тогава от италианска страна е имало желание съвместно с нашите служби да бъде направена операция срещу това лице.

Тогава, обаче цялата информация по този случай е била предадена на италианската мафия. По тази причина Италия през следващите години напълно е забравила за България, за да се стигне до 2012 година, когато по времето на първото правителство на ГЕРБ доверието бе възстановено.

По това време с прокурор Джорджино успяхме да задържим 13 българи и още толкова италианци от групата на Брендо, които получиха присъди от по 20 години.

В Румъния тези лица получиха по 7 години лишаване от свобода за престъпните си деяния. Тогава работехме съвместно с ДЕА и румънските служби.

Сделката в Румъния бе за 50 килограма кокаин. Сега делото срещу групата продължава на следващите съдебни инстанции.

Ефективността в правораздаването трябва да бъде адекватна и съотносима към периода и времето, в което живеем.

- Очаквате ли компроматни атаки преди и по време на президентските избори?
- Това е стил на работа на наши политически опоненти. Виждате, че и по време на днешния парламентарен ден имаше дебат между БСП и ГЕРБ, предизвикан от манипулативните твърдения на левицата срещу Десислава Танева.

В един момент и двете парламентарни групи излязоха с позиции. Тогава Танева дойде в Народното събрание и представи платежните нареждания, от които става ясно, че европейските средства за разплатени на бенефициентите, а не са били спирани.

Само в рамките на днешния ден са били изплатени около 100 млн. лева, а вчера са били дадени 50 млн. лева.

В момента, в който от БСП започнаха да говорят за писмото от Европейската комисия, Танева предостави документите, от които е видно, че само за няколко дни са били разплатени около 200 млн. лева по европейските програми.

Ние сме готови да отговорим с числа, факти и аргументи на популистките атаки, както го направиха днес земеделският министър Десислава Танева и заместникът й Васил Грудев.

Парламентарната група на ГЕРБ също отговори много адекватно и конкретно на злонамерените твърдения на левицата.

Ние не сме за политическото противопоставяне, а за конструктивния диалог. Нека опозицията да ни критикува, но да го прави коректно и аргументирано.

Жал ми е, че БСП изпада в безтегловност, което не е добре за тях. Те не трябва да бъдат популистка партия, а системна и да се подготвят за добрия парламентарен диалог.

- Очаквате ли от "Позитано" 20 да ви изненадат със силна номинация за кандидат за държавен глава?
- Не бих казал, че очаквам изненада.

Ние се подготвяме много сериозно за изборите, имаме си съответната стратегия и се придържаме към съответния план.

Оттук нататък всичко е въпрос на периоди, в които да се реализират съответните предизборни мероприятия.

- Днес е Видовден, известен като Денят на страшния съд. Как възприемате възмездието?
- Справедливостта трябва да бъде на първо място!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай