БСП прие мандата

Орешарски готов с мандат до 28 май

БСП прие мандата | StandartNews.com

София.Създаването на 4 нови агенции и едно министерство готви Пламен Орешарски. Енергетиката, която предизвика Българската пролет, ще бъде извадена в отделно министерство. Туризмът, който сега също е част от мегаминистерството на икономиката, ще стане агенция. От ведомство в агенция ще премине спортът. А агенцията по храните ще бъде извадена от земеделеското министерство. Това са само част от промените, които готви номинираният за премиер от левицата. Вчера следобед Пламен Орешарски прие официално мандата за съставяне на правителство от президента Росен Плевнелиев. Преди това държавният глава връчи мандат на ГЕРБ. Бившият премиер Бойко Борисов обаче го държа само 8 минути и го върна с обяснението, че няма да предлага кабинет за гласуване в парламента, тъй като няма подкрепа на друга партия.

Без да се бави, Росен Плевнелиев извика втората политическа сила според изборните резултати - БСП, и връчи мандата на посочения от Столетницата за премиер. Орешарски обеща да състави правителство за по-малко от 7 дни. "Кабинетът ще е готов във вторник", каза финансистът. Източници на "Стандарт" обаче разкриха, че още в неделя имената на всички министри ще бъдат ясни. Дотогава Орешарски ще съгласува с БСП и ДПС готвените от него структурни промени. Още вчера двете партии започнаха консултации за бъдещия кабинет, като разговорите се предаваха на живо по националните телевизии. Лидерът на ДПС Лютви Местан отново заяви, че партията му подкрепя Пламен Орешарски за министър-председател. "Бихме искали профилът на кабинета да е с вашия профил - експертно-политическо начало", обърна се към финансиста Местан. И допълни: "Под експертно политически профил не разбираме да има лица без политически пристрастия".

"Необходим програмен кабинет с ясни приоритети", заяви и соцлидерът Сергей Станишев. Шефовете на партиите се обединиха около мнението, че правителството трябва да се подкрепи мнозинство в парламента. Но експертността на състава на кабинета не изключва партийната принадлежност на бъдещите министри. "Политически стерилното лице е неестествено явление. Никак не е изключено в правителството да има партийно проявени лица", каза още Местан. И даде пример с депутати, без да ги назовава поименно, които може да се окажат в бъдещия кабинет. Засега сигурните членове на новия кабинет са министърът на финансите Кирил Ананиев, на екологията Искра Михайлова и на икономиката - Петър Чобанов. Почти сигурно е и че депутатът от ДПС Камен Костадинов ще поеме транспорта. Зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов пък ще е вицепремиер без портфейл, който ще следи социалната политика. За останалите постове в кабинета Пламен Орешарски ще избира от поне 3 кандидатури.

Бъдещият премиер още вчера обеща, че ще представи до дни целия план "Орешарски". "Ще го обявя след края на консултациите с партиите, които биха го подкрепили", обясни финансистът. Източници от "Позитано" 20 разкриха, че проектът "Белене" остава в плана за управление. В същото време данъчната политика няма да бъде променяна. Това бе и едно от основните условия на ДПС за подкрепа на новия кабинет. Въпреки това източници на "Стандарт" твърдят, че прогресивният данък за доходите на физическите лица над 4500 лева ще остане в плана, тъй като касае много малка група от българите.


"Социалните мерки са свързани с тежката зима, която предстои, с подготовката на първокласниците, разширяване обхвата на енергийните помощи и увеличаване на майчинските за отглеждане на деца", допълни плана си Орешарски. И заяви, че вероятно майчинските ще бъдат увеличени от 1 октомври, когато правителството е готово с всички изчисления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай