БСП поведе заради реакцията за Украйна

БСП поведе заради реакцията за Украйна | StandartNews.com

Само Бареков от новите партии прескача бариерата

Реакцията на БСП на ставащото в Украйна я издърпва с едни гърди пред ГЕРБ. Това показва проучване на Института за модерна политика, проведено между 7 и 13 май.

В сравнение с април, когато лека преднина имаше ГЕРБ, сега левицата излиза начело с 1,2%. 20,5% от запитаните заявяват подкрепа за партията на Станишев, а 19,3% за тази на Бойко Борисов. Обяснението на ИМП е, че водещото място на левите се дължи както на активната кампания на БСП, така и на нейната позиция по отношение на трагедията в Одеса и ставащото в Украйна, която е в съзвучие с нагласите на голяма част от обществото. На въпрос коя партия е заела най-близката до тяхната позиция за Украйна, също най-много посочват БСП (22,9%).

Проучването сочи и повишаване на подкрепата за ДПС, която се доближава до традиционните за партията нива - 7,0%. Коалицията между "България без цензура", ВМРО, ЗНД и "Гергьовден" също има много висок шанс за Европарламента - 7,5% от запитаните биха дали гласа си за нея. На "Атака" залагат 4,5%, а на АБВ - 3,5%. Авторите на проучването отчитат, че към момента "Атака" бележи ръст, който се дължи до голяма степен на проруската й позиция. Според тях от съществено значение за това кой ще има свои евродепутати ще бъде избирателната активност - ако тя е слаба, това ще облагодетелства партиите с твърди ядра като БСП, ГЕРБ, ДПС и "Атака". Очакваната от ИМП избирателна активност е между 2,4 и 2,8 милиона избиратели. Под бариерата на този етап остават Реформаторският блок, НФСБ, "Синьо единство".
ИМП тества и нагласата на избирателите за предсрочни парламентарни избори в зависимост от резултатите на евровота. Само 11,7% обаче са на мнение, че до края на годината трябва да има предсрочни избори, ако подкрепата за управляващите при гласуването за европарламент е спаднала. На обратното мнение са 46,5%, а 41,8% не могат да преценят дали резултатът от 25 май трябва да има такива последици за политическия живот в страната.

Българите остават на твърди позиции по отношение на членството ни в ЕС. На въпрос какво биха предпочели, ако трябва да избират между членство на страната ни в ЕС и в Евразийския съюз, лансиран от Русия, 71,3% застават зад Брюксел. В подкрепа на Русия и предлагания от нея съюз са едва 13,1%.

Във въпросите, свързани с подкрепа на институциите, прави впечатление, че за първи път подкрепата за правителството на Пламен Орешарски е по-висока от тази за работата на президента Росен Плевнелиев. Най-нисък е делът на хората, харесващи дейността на омбудсмана - 4,9% при 53,5% отрицателна оценка, и на парламента - 7,2% одобрение срещу 43,5% нехаресване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай