БСП няма да пуска лузъри за кметове

Искат оставката на Стойнев в негово отсъствие, той отговори във Фейсбук.

БСП няма да пуска лузъри за кметове | StandartNews.com

БСП няма да издига кандидати за кметове хора, които два пъти са губили избори за същата позиция. Това изискване прие пленумът на червените днес. Социалистите ще търсят кандидати с политическа отговорност, висока обща култура, умения да ръководят екип. Приета беше коалиционна рамка за участието на БСП в "Местни избори - 2015". В документа се отбелязва, че е необходимо максимално обединяване на ляво настроените избиратели около БСП.

Партията ще търси съюзници с ясен политически облик и с които да може да провежда лява следизборна политика. Твърде вероятно е на места социалистите да пуснат "къси листи", за да са сигурни в хората, които ще влязат в общинските съвети. В противен случай вотът с преференция можел "да даде партията на концесия".

По време на днешното заседание на пленума, делегати поискаха оставката на Драгомир Стойнев като зам.-шеф на партията. Това стана в отсъствието на бившия енергиен министър от заседанието на пленума. Един от делегатите, които настояли за оставката, бил Явор Куюмджиев. Подкрепили го Румен Овчаров и Георги Пирински. Соцдепутатът Кирил Добрев обаче в прав текст им казал, че "фараоните в БСП гледат не как да спечелят изборите, а следващия конгрес". И иронично предложил да изключат направо зам.-председателя от партията. "Стойнев за 20 гласа не стана председател на БСП. Сега има желание за неговото отстраняване, което е апаратно разчистване на сметки", каза пред "Стандарт" Добрев.

Интригите не печелят избори
Драгомир Стойнев, зам.-председател на БСП във Фейсбук

За мен е важна перспективата на лявото, какво е новото ляво. А лявото само продължава да губи позиции от търсенето на врага с партиен билет. Вътрешнопартийната интрига изтощава и пречи да правим най-важното – да печелим избори, да правим реална политика за вдигане на икономиката, и за намиране на изхода от социалната безизходица за милиони българи. Хората очакват това от нас, а не вътрешно интригантстване.

Разбрах задочно, докато съм на конференция за икономическо и енергийно сътрудничество в Югоизточна Европа в Загреб, че е обсъждано искане за оставката ми. Пълна спекулация са причините. Енергийните проекти се превърнаха в инструмент за вътрешнопартийно разчистване на сметки около Конгреса за избор на председател миналата година. На атакуващите ще кажа, че преди че преди следващия изборен конгрес има местни избори, дано не са го забравили. Имам какво да кажа на другарите от НС, ИБ, както за вътрешните процеси в БСП, така и за това какво излъчваме като политика навън. На бюро съм казвал мнението си без да вадя мнението си публично, спазвайки партийната дисциплина. Явно коректността ми да говоря само в партийни формати е използвана, за да бъда ударен сега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай