БСП не събира гласове за пушенето

Хората на Бойко гласуват твърдо против падането на забраната, а в ДПС - по съвест

БСП не събира гласове за пушенето | StandartNews.com

София. Забраната за пушене на обществени места се оказва бетонирана. Вероятността опитите на БСП за премахването й да ударят на камък е голяма. Причината е, че левицата не успя да вземе партийно решение всичките й депутати в зала да гласуват "за" либерализирания режим за тютюнев дим на обществени места. Преди дни червените направиха партийно допитване, което показа, че гласове "за" и "против" са по равно. Но на заседанието не бе прието предложението БСП да гласува твърдо "за" по-лекия режим. Същото е положението и в ДПС, където партийното решение гласи всеки народен представител да гласува по съвест, показа проверка на "Стандарт". Сред нас малко над 50% са "за" промяна на закона и падане на забраната, но останалите са "против", казаха депутати от ДПС. За разлика от БСП и ДПС обаче хората на Бойко Борисов вече имат партийно писмо да гласуват твърдо срещу промяната. По този начин се очаква в пленарна зала поправката да не получи нужното мнозинство.

121 гласа са необходими при пълен кворум, за да мине отмяната на цигареното вето. Постигането им обаче е невъзможно, ако БСП и ДПС гласуват по съвест, както са обявили. Причината е, че най-малкото членовете от двете партии на здравната комисия ще гласуват против. Преди дни народните избраници в комисията взеха такова устно решение, тъй като смятат отмяната за "лош пример пред Брюксел". А те според изчисленията на експерти са достатъчни поправката да не мине. От четвъртата парламентарна сила - "Атака", които са "за" махането на ветото, също заявиха преди дни, че ще гласуват по съвест. Очаква се обаче и 23-та им депутати да са "за" вдигането на ветото, тъй като те първи вкараха проект за махането му.

Тази седмица здравната комисия ще обсъжда предложението. "Атака" предлага да се върне старият режим, при който всяка кръчма заграждаше по-малката част от половината за пушачите. Левицата обаче иска всеки собственик да решава каква площ да отдели за димене, така някои могат да напъхат в малки стаички непушачите. И в двата варианта се предвижда кръчмите до 70 кв. м да са изцяло за пушачи или за непушачи. Съответно залите за пушачи навсякъде трябва да са с добра вентилация и с въздухонепроницаеми стени, за да не пречат на останалите. В дискотеките и баровете обаче от левицата предвиждат изобщо да няма зали за непушачи и да се дими на воля след 22 ч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай