БСП: Критиките към България са по вина на ГЕРБ

ГЕРБ е в "режим на отечествен фронт в пленарната зала."

БСП: Критиките към България са по вина на ГЕРБ | StandartNews.com

София. БСП и ГЕРБ излязоха с различни тълкувания на позицията на посланиците на Германия Матиас Хьопфнер и на Франция Филип Отие относно политическата и социална криза в България.

В "Тази сутрин" по бТВ Томислав Дончев от ГЕРБ обяви становището като "голям червен картон" за управляващите, а Румен Йончев от БСП заяви, че олигархичният модел не датира от месец и половина, а от много повече. По думите му този модел е бил наследен от ГЕРБ, тъй като правителството е управляло едва от месец и половина.

Йончев заяви, че свалянето на олигарсите е приоритет за правителството на Пламен Орешарски, заедно с нуждата от ликвидиране на модела. Дончев контрира, че ГЕРБ не управлява от 4 месеца и е странно да получава обвинения за всички проблеми в държавата.

"Посланиците са уловили настроенията на улицата, те дават правилен анализ и правилни препоръки. Например въпроса с управителя на здравната каса, след като всички искаха оставката на д-р Цеков. Тази тема приключи вече", посочи Йончев.

Томислав Дончев обърна внимание и на влошения имидж и външнополитическите щети, нанесени от нестабилността в страната.

"Ние влязохме в парламента и се опитахме да сме опозиционна сила, но това нямаше ефект, нито едно предложение не беше прието, да не коментирам поведението на някои партии", оправда Дончев липсата на партията в пленарна зала и призива на посланиците да се върнат и да бъдат опозиция. По думите му ГЕРБ е в „режим на отечествен фронт в пленарната зала." От БСП пък дефиницията за липсата на партията на Борисов беше „екстремизъм."

"Чуваме гражданското общество и парламента се опитва да улови исканията на хората и да ги преведе в законодателството, но за нов избирателен закон са нужни месеци", посочи Йончев. За оставка обаче не може да се говори, категоричен беше той. „Орешарски заяви, че оставка ще има когато парламента не подкрепя правителството."

Двамата представители се съгласиха, че премахването на олигархията и задкулисието е приоритет на следващия кабинет. „На дипломатичен език писмото на посланиците казва, че 22 години стигат", смята Йончев. Според представителя на БСП тази задача ще бъде изпълнима, ако ГЕРБ се върне в пленарната зала. От своя страна Дончев повтори позицията, че партията ще дебатира само измененията в Изборния кодекс.

Различни тълкувания направиха депутатите и на думите в писмото засягащи президента Росен Плевнелиев и изявлението му в петък. 

"На президента е подсказано, че ролята му е особено важна в момента и има лека препоръка да не се плъзга в посоката на партийното строителство", бе мнението на Йончев, докато Томислав Дончев заяви, че президентската институция в момента е единственият крепител на европейските ценности. „След това писмо дните са преброени", коментира Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай