БСП и ДПС внесоха указа на президента за ЦИК в Конституционния съд

БСП и ДПС внесоха указа на президента за ЦИК в Конституционния съд | StandartNews.com

София. Искането за обявяване на противоконституционност на указа, с който държавният глава Росен Плевнелиев назначи състава на Централната избирателна комисия (ЦИК) бе внесен в Конституционния съд.

Внесохме искане за обявяване на противоконституционалността на указа, с който президентът Росен Плевнелиев назначи състава на ЦИК. Това заяви пред журналисти заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

„Под искането до Конституционния съд са се подписали 117 народни представители. В искането твърдим, че с указа си президентът е нарушил два конституционни принципа – на правовата държава и принципа на разделението на властите, нарушавайки императивната норма на Изборния кодекс, която му вменява по какъв начин да разпредели членския състав на ЦИК", каза още Манолова, цитирана от Фокус.

Манолова бе категорична, че президентът е нарушил и принципа на правовата държава. Тя изтъкна още, че в много от своите решения самият Конституционен съд е заявил, че прилагането на принципа на правовата държава означава всички държавни органи, упражнявайки своите правомощия, да се ръководят от законите и да ги спазват точно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай