БСП връща третия мандат? Хр. Иванов мисли

Партиите решават какво да правят, ако Радев им възложи правителство

БСП връща третия мандат? Хр. Иванов мисли | StandartNews.com

В тежък размисъл хвърли партиите Слави Трифонов с решението си да не прави правителство. Днес той обяви, че кандидатът за премиер на "Има такъв народ" ще е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Но тя ще отиде в президентството, за да вземе мандата от Радев и веднага да го върне.

Антоанета Стефанова ще приеме мандата с уважение и веднага ще го върне. Законът, Конституцията и демокрацията ни дават възможност да направим по-добър избор, обяви още Слави Трифонов.

Решението на Слави ще задейства процедурата по връчване на трети мандат за съставяне на кабинет. По конституция президентът трябва да го връчи на партия от 45-ото НС по свой избор.Досега знаците от "Дондуков" 2 и "Позитано" 20 бяха, че това ще е БСП.

„Най-вероятно ще върнем мандата", коментира обаче соцдепутатът Манол Генов, подчертавайки, че изразява лично мнение. При нас тези решения се вземат от Националния съвет. Никой не иска да управлява с нас. Вие видяхте публичните изяви на всички партии. Така че най-моралният жест от наша страна е да върнем мандата”, смята Манол Генов.

„Демократична България“ пък два пъти вече заявиха, че с 27 депутати нямат право да са мандатоносители. Днес хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов не останаха изненадани от решението на Слави Трифонов. Защото от „Има такъв народ“ показвали нежелание да водят разговори.

„Ние трябва да се готвим за два сценария – дали третият мандат ще отиде, може да е при „Демократична България“, или при друга партия. Вторият сценарий е да мислим за предстоящи предсрочни избори. Ние нямаме опасения”, обясни Борислав Сандов от „Демократична България“.

Официалната позиция на „Демократична България“ се очаква утре. От сега е ясно, че ако те предложат кабинет, то могат да разчитат на подкрепата на „Изправи се! Мутри вън!“, които от своя страна също бяха изненадани от шахматния ход на Слави Трифонов.

ДПС запазиха мълчание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай