Четвъртък,

БСП-София:Топлофикация дължи обяснения

От: СТАНДАРТ -
БСП-София:Топлофикация дължи обяснения
A
A
A

Топлофикация дължи обяснения за търговията с ток. Това заявяват общинските съветници от „БСП за България“ в София в остра позиция по отношение на дружеството. Съветниците от БСП настояват да бъде свикано извънредно заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на СОС, на което да бъде изслушано ръководството на дружеството и изпълнителния директор Александър Александров.

Ето какво гласи позицията на  общинските съветници от „БСП за България“ в Столичния общински съвет :

Ние, общинските съветници от „БСП за България“ в Столичния общински съвет, сме силно обезпокоени от изнесените данни в публичното пространство за извършени непрозрачни и неизгодни сделки от „Топлофикация София“ ЕАД на Българската независима енергийна борса.

Самата хипотеза, че е възможно да се търгува произведената от дружеството електроенергия под пазарните цени, е смущаваща.

А на фона на финансовото състояние на „Топлофикация София“, която на практика е във технически фалит, неизгодни сделки могат да доведат до реална заплаха за функционирането му през следващия отоплителен сезон. Подобна съдба на най-голямото топлофикационно дружество в България пряко застрашава енергийната система на страната. Не става дума само за стотиците хиляди софиянци - абонати на дружеството, а за цялата държава.

Ето защо, общинските съветници от БСП, настояваме, в най-спешен порядък, да бъде свикано извънредно заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на СОС, на което да бъде изслушано ръководството на дружеството и изпълнителния директор Александър Александров.

На това заседание да бъде представена цялата информация за цитираната в публичното пространство сделка от 16 юли 2020 г., включително и кой е търговецът, с който е сключен „двустранният договор“. На общинските съветници да бъде предоставена детайлна справка – по месеци, за извършените през 2019 и 2020 г. сделки за продажба и покупка на електроенергия от „Топлофикация София“ ЕАД – количества, цени и контрагенти по договорите.

 

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички