БСП-София: Не превръщайте града в платен паркинг

Мястото на колите не е по уличните платна и тротоарите, убеден е заместник-председателят на групата на БСП в СОС Иван Таков

БСП-София: Не превръщайте града в платен паркинг | StandartNews.com
  • Мястото на колите не е по уличните платна и тротоарите, убеден е заместник-председателят на групата на БСП в СОС Иван Таков

София не трябва да се превръща в един голям платен паркинг. Това е позицията на БСП от почти 10 години. С постоянното разширяване на териториалния и времеви обхват на синя и зелена зона се постига точно този ефект. Това каза заместник-председателят на групата на БСП в СОС Иван Таков по повод планираните промени в Наредбата за организация на движението в София. Те предвиждат разширяване на зелената зона около пазара „Иван Вазов“ и в горната част на кв. „Яворов“. Както и от септември синята зона да работи 7 дни в седмицата, а зелената – и в събота.

„Родителите, които искат да разходят децата си в някой парк в неделя, ще трябва да платят 4 лева за 2 часа, а след тях да си преместят колата. Това е неприемливо, защото ще ограничи голям част от хората. Градският транспорт, по принцип, е удачен начин на предвижване, но за тези, които са с малки деца, с колички, не е най-удобният вариант и те използват лични автомобили. Ето защо това не е най-разумната идея“, счита Таков.

По думите му социалистите са наясно с проблемите на Центъра за градска мобилност в резултат от липсата на постъпления по време на извънредното положение, но не са съгласни спадналите приходи да се компенсират с рестрикции, с ново разширяване на зоните и дори с вдигане на цената за тях.

„Ние считаме, че зоните са необходими, особено в централната част на града, в делнични дни. Видяхме какъв хаос настана, когато не работиха по време на извънредното положение. Но не сме съгласни да се правят самоцелни неща, без някакъв план и разчети“, категоричен е общинският съветник от БСП, който е и заместник-председател на Комисията по финанси и бюджет.

Според него мястото на колите не е по уличните платна и тротоарите, а в паркинги. „Но такива не се изграждат“, посочи той. Таков допълни, че идеята на създаването на Центъра за градска мобилност е била именно такава - с парите от платените зони за паркиране и репатрирането на автомобили да се изграждат паркинги.

„Вината за това не е само на Центъра за градска мобилност, а и на Столичната община – на администрацията и на кмета, защото не са си свършили работата“, заяви Иван Таков.

„Ние, от БСП, настояваме да се изготви програма за ударно изграждане на наземни и подземни паркинги. Средства има, но не се управляват правилно и ефективно. Само в сектор „Паркиране“ се събират около 35-36 милиона годишно, но много малка част от тях достигат до инфраструктурата за тази дейност“, обясни заместник-председателят на групата на БСП.

Той коментира и проблемите на хората, които живеят в центъра. „Те недоволстват, защото въпреки, че са си купили винетни стикери, няма къде да паркират автомобилите си. Същевременно приходящите, които влизат в централната част на София, вместо да оставят колите си в паркинги, спират по тротоарите и по улиците. Това създава неудобство и затруднява движението и на превозните средства, и на пешеходците“, каза още Иван Таков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай