БСП-София иска спешна защита на медиците

Мораториум върху плащането на наеми от граждани, настанени в общински жилища, искат общинските съветници от БСП

БСП-София иска спешна защита на медиците | StandartNews.com

Общинските съветници от групата на "БСП за България" в СОС настояват за:

  • Спешни мерки за запазване на най-ценния капитал на общинското здравеопазване - медицинските кадри.
  • Приоритетно осигуряване на финансов ресурс от общинския бюджет за съхраняване на медицинския персонал на общинските лечебни заведения
  • Мораториум върху плащането на наеми от граждани, настанени в общински жилища за периода на извънредното положение
  • Миене и дезинфекциране на улиците и поне два пъти по-често събиране на боклука в София

"В ситуацията на обявено извънредно положение в държавата основен прироритет на Столичен общински съвет и Столична община е съхраняването на общинското здравеопазване – общинските болници, ДКЦ и МЦ, чрез които се осигурява достъпна и качествена здравна помощ за столичани, в това число и за социално слабите". Това се казва в специална позиция на общинските съветници от групата на "БСП за България" в СОС. "След обявеното извънредно положение и наложена карантина се създаде обективно ситуация на силно намален пациенто-поток, което поставя общинските лечебни заведения във финансов колапс. Същевременно е безспорно ясно, че общинските болници и ДКЦ задължително трябва да съхранят кадровия си състав, за да могат да гарантират навременната медицинска помощ на столичани в съответните райони и квартали не само по отношение на коронавируса, но и във всички останали случаи. Особено важно е това по отношенеие на хората с хронични заболявания, които имат нужда от регулярна помощ - прегледи, изписване на лечение и т.н.", казват още общинските съветници от БСП. Те са категорични: "Не можем да си позмолим да загубим най-ценния капитал на общинското здравеопазване, какъвто безспорно е медицинският персонал."

Общинските съветници от БСП в СОС категорично настояват Столична Община, в качеството си на собственик, да обезпечи и гарантира заплащането на труда на заетите в общинското здравеопазване.

Ето какво още предлагат Общинските съветници от БСП в СОС и какво казват в позицията си:

  • Столична община да гарантира и осигури изплащането на минимални възнаграждения за заетите по трудов договор лекари, медицински сестри и помощен персонал в общинските болници, ДКЦ-та и МЦ-та в месечен размер, както следва – по една и половина минимална работна заплата за страната за заетите по трудов договор лекари и една минимална работна заплата за сестрите и помощния персонал, като същите бъдат изплатени за сметка на общинския бюджет. Столична община може да възстанови сумите, както чрез договаряне на по-висока държавна субсидия, така и чрез предоставяне на средства от страна на държавата от парите, предвидени от Световната банка или ЕС.
  • Столична община да осигури и предостави безвъзмездно за срок мининум от един месец необходимите количества дезинфиктанти и предпазни средства за всяко лечебно заведение, които да гарантират безопасността, както на персонала, така и на пациентите.
  • Общинските съветници от групата на БСП оценяваме високо работата и професионализма на екипа в Националния кризисен щаб, начело с ген. Венцислав Мутафчийски, както и всеотдайността на лекарите и доброволците, които са на първа линия в борбата с вируса.
  • Общинските съветници от БСП считаме, че Столична община може да се включи още по-успешно в действията по предотвратяване на заразата и нейното разрастване сред гражданите чрез реализиране на допълнителни конкретни мерки:
  • Столичният кризисен щаб да направи прецизен график, който да осигури улиците в София да бъдат мити поне по веднъж в седмицата. Наред с миенето, същите трябва да бъдат и дезинфекцирани. Необходимо е Столична община да закупи пръскачки, с които да дезинфекцира, както улиците и тротоарите, така и въздуха. Това е една от най-ефективните мерки прилагани в Китай, а вече и в Италия и Испания.
  • Задължително на входовете и изходите на магазините за хранителни стоки трябва да бъдат поставени дезинфектанти за ръце и всеки, който влиза или излиза, да ги използва, за да бъде предотвратена зараза.
  • В големите магазини от веригите за хранителни стоки на влизане в паркингите да бъдат дезинфекцирани автомобилите - чрез поставяне на тартанова настилка, напоена с препарат, или с пръскачки.
  • На територията на Столична община не бива да бъде допускано кофите и казаните за отпадъци да бъдат препълвани. Събирането на боклук трябва да става поне два пъти по често, отколкото досега.
  • Столичният кризисен щаб да изготви предписание за това какви противоепидемиологични мерки трябва да бъдат взети от етажните собствености и да изиска от районните кметове да следят за тяхното спазване. Тези предписания трябва да бъдат описани и разлепени на всеки вход, като в тях трябва да бъдат включени, освен задължителните мерки, и горещи телефони за връзка с компетентните органи.
  • По време на извънредното положение да бъде забранен достъпът на деца на площадките в парковете и междублоковите пространства. Да бъдат поставени ограничителни табели и при неспазване, да бъдат налагани глоби на нарушителите.

Общинските съветници от БСП считат, че Столична община трябва да предприеме икономически мерки в подкрепа на своите граждани, малкия и среден бизнес:

  • За периода на извънредното положение да бъде намален с 60% наемът на отдаваните под наем от общинските търговски дружества търговски обекти – сергии и магазини на пазарите, в метростанциите, подлезите и на други места на територията на Столична община. По този начин ще подкрепим малкия и среден бизнес, който е парализиран от епидемията.
  • Да бъде наложен мораториум върху плащането на наеми от граждани, настанени в общински жилища, които са пуснати принудително в неплатен отпуск или са с прекратен трудов договор в резултат от наложените мерки за справяне с епидемията по време на извънредното положение.

Всички заедно можем да се справим!, завършва позицията на общиналите от БСП

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай