БСП силно притеснени за фирма „Автомагистрали“

Българската социалистическа партия (БСП) е силно притеснена от начина, по който работи държавната фирма „Автомагистрали“ и как тя възлага работата си на подизпълнители...

БСП силно притеснени за фирма „Автомагистрали“ | StandartNews.com

Българската социалистическа партия (БСП) е силно притеснена от начина, по който работи държавната фирма „Автомагистрали“ и как тя възлага работата си на подизпълнители. Това стана ясно на пресконференция на Георги Свиленски и Кирил Добрев от социалистите.

Свиленски посочи, че БСП продължава да настоява да се отговори на въпросите каква е компетентността на държавната фирма и способността й да реализира този проект, стартирайки три или четири копки едновременно. „Продължаваме да следим процесите и проблемите с магистрала „Хемус“ и магистрала „Струма“. Преди известно време ви запознахме с нашите притеснения относно бъдещото намерение на правителството, предоставяйки 1, 3 млн. лв. на „Автомагистрали“, те да бъдат по същия бърз начин предоставени на други субекти за извършването на строителството на АМ „Хемус“.

Поставихме два въпроса на парламентарен контрол на министъра на регионалното развитие. Едното е каква е готовността на държавната фирма „Автомагистрали“ да реализира този мащабен за България проект. Вторият въпрос е какви са сключените рамкови споразумения, колко са и с кои фирми. На първият въпрос относно готовността имаме, че „Автомагистрали“ има 20 машини строителни, 107 специализирана техника, 25 общо инженери, експерти, одитори, счетоводители и юристи“, заяви Свиленски.

Той обърна внимание, че в интервю изпълнителният директор на „Авгомагистрали“ твърди, че нуждите за „Хемус“ са необходими минимум 50 проектанта. „Необходими са 700 работници, в отговора ни отговарят, че в момента имат 107. Направете си изводите към 20 декември, когато е сключен договора каква е била готовността на държавната фирма „Автомагистрали“ да построи този мащабен проект и то стартирайки още март месец, не след няколко години“, заяви Свиленски.

Днес сме свидетели на поредните безумия в строителството на пътища, ако не беше толкова тъжно, сагата щеше да е смешна, заяви от своя страна заместник-председателят на БСП Кирил Добрев.

„Темата пътища не знам как да я подхвана. Ако не беше толкова тъжно, щеше да бъде много смешно. БСП по темата пътища сме постоянни - още преди година и нещо с колегата Жельо Бойчев внесохме сигнал и до ОЛАФ и до прокуратурата с всичко, което се случва по магистрала „Марица“. Последваха оставки, повдигнати обвинения, арести във фирми, обвинения за точене на ДДС“, припомни Добрев и добави, че БСП е минала и през темата за качеството на пътищата. „Некачествените пътища не са проблем на изпълнителя. Некачествените пътища са проблем на АПИ и държавните органи – тези които ги приемат. Винаги сме казвали, че за това нещо е отговорна държавата“, коментира Добрев.

Заместник-председателят на БСП допълни, че когато му се плати и прибере половината сума е логично изпълнителят на прави пътища с два пъти по-малко асфалт и чакъл. „Минахме и през момента, в който корупцията вече убиваше - случаят със Своге“, заяви Добрев.

По думите му днес сме свидетели на поредните безумия. „Една от най-известните телевизии направи разследване и показа как се работи по трасе, което все още е обект на обществена поръчка, без да е избран изпълнител и никой от държавните институции, АПИ, горско не знае всъщност кой работи по техния терен. Аз разбирам бъдещия строител - когато се бави обявяването на кандидата, се скъсяват сроковете за изпълнение. В лицето на този строител, имаме отговорен човек, който е решил да си направи работата предварително, така че да не губи време за някакви геоложки проучвания или тем подобни неща, което време ще използва в други дейности“, допълни Добрев.

„Ние от БСП с интерес ще следим как ще завърши тази сага, защото знаем какви са глобите, каква е наказателната отговорност за хора, които извършват действия в чужда собственост“, обясни заместник-председателят на БСП.

Ние нямаме претенции към фирмите. Да не бързат да протестират, защото не са виновни те. Виновна е системата и държавата, която заобикаля обществените поръчки, коментира още той. Добрев допълни, че държавното дружество „Автомагистрали“ няма техническа възможност да извърши строителството на АМ „Хемус“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай