Сряда,

БСП се произнесе. Влиза ли във властта?

От: СТАНДАРТ -
2342
БСП се произнесе. Влиза ли във властта?
A
A
A

БСП излезе с позиция по преговорите за съставяне на кабинет. Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин каза възможна ли е коалиция ГЕРБ, БСП, ДПС.

"Все по-малко хора могат да разберат какво точно целят тези две формации. Тече едно надлъгване между ГЕРБ и ПП-ДБ, което трябва да оправдае защо едната или другата не е могла да направи правителство.", коментира пред БНР Вигенин.

Трябва да спре "това усукване около реалния проблем" и "това овъртолване на всички в някакви разговори", смята Вигенин.

"С това губене на време започваме сами да се поставяме в графата "излишни".

Според него "по основните политики, по основните приоритети тези две формации са едно и също на практика". От гледна точка на политическата теория, съставяне на правителство от тези две формации първо ще даде стабилност и второ, едната ще може да контролира другата, изтъкна заместник-председателят на парламента.

"Обективно погледнато, няма по-стабилна и смислена конфигурация от тази ГЕРБ и ПП да работят заедно."

"Политиката не е математика. Ако някой смята, че може просто да събира едни бройки, да, винаги има и друга възможност, но доколко реалистично е това? Ние трябва да се допитаме до нашите членове в какви конфигурации бихме участвали, ако бъдем поканени", обясни още Кристиан Вигенин в предаването "Преди всички".

Коалиция като политически съюз или политическо съглашение между БСП, ДПС и ГЕРБ за Вигенин са невъзможни, но тип експертно, непартийно правителство от лица, разпознаваеми в професионалните среди, с определен срок и задачи "би могло да сработи".

"Не знам какво значи правителство от личности. Всеки български гражданин е личност."

Всеки загубен ден с перспективата да няма правителство е загубен ден за държавата, обобщи Кристиан Вигенин.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com