БСП събра активисти пред общината в Пловдив, бранят Альоша

Духовете по тази тема се разбуниха миналата седмица заради искане на преместване на паметника

БСП събра активисти пред общината в Пловдив, бранят Альоша | StandartNews.com

Източник: БНТ

Под надслов "Да опазим "Альоша" протест се провежда тази сутрин в Пловдив. Активисти на БСП се събраха пред сградата на Общинския съвет, където от 9 часа започва първата за тази година сесия на съветниците.

Духовете по тази тема се разбуниха миналата седмица, когато в деловодството на пловдивския местен парламент беше внесено искане от представители на групата ПП-ДБ паметникът да бъде премахнат от върха на хълм Бунаджика.

Това предложение заедно с още едно на ИТН - за провеждане на референдум по темата - са обсъдени в комисиите, като на днешната общинска сесия няма да бъдат разглеждани. Това обаче не попречи тези, които смятат, че паметникът е един от символите на Пловдив и трябва да остане на мястото си, да се съберат на протест.

"Паметникът е символ на антифашистката борба - такива символи има и в Европа, и в САЩ. Това са хората, които са дали живота си , за да може светът днес да е свободен", каза един от протестиращите.

На място беше и общинският съветник от ПП-ДБ Добромир Славенски, внесъл предложението за преместване на паметника.

"Внасяме това предложение, защото това е един морален акт на Общинския съвет - паметникът на Альоша символизира окупацията на България от 1944 до 1947 г.", каза той.

Думите му срещнаха недоволство от събралите се.

"Тях ги интересува колко пари ще струва преместването, а не всичките международни спогодби, които се нарушават, тях не ги интересува моралът или хилядите загинали български войници", коментира друга протестираща.

Недоволните заявиха, че ще направят всичко възможно да не се премести паметникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай