Четвъртък,

БСП с първа остра атака срещу Петков, проговори Румен Гечев

От: Иван Ангелов, кадър БНТ -
48580
БСП с първа остра атака срещу Петков, проговори Румен Гечев
A
A
A

Когато излизаме от принципите на здравия разум, резултатите са, че държавата ни се оказа в ситуация, при която в момента нямаме осигурени доставки на природен газ след 30 септември тази година. Това заяви в интервю за БНТ Румен Гечев от БСП.

По думите му отговорност за това носят министърът на енергетиката от "Има такъв народ" и бившият министър-председател Кирил Петков.

Гечев припомни, че БСП е предупредила, че провеждането на енергийна политика на базата на идеологически щампи и изпълнявайки чужди заръки, ще доведе до тежки икономически загуби за България, а и за целия ЕС. Категоричен е, че "проблемът с "Газпром" е проблем на ЕС и на България, доколкото някои страни са извели етикета на "Газпром" като едно от лицата на Русия, тъй като това е един от най-големите енергийни износители.

Очерта, че санкциите, взети от ЕС под диктовката на САЩ, имат и ще имат изключително тежки последици за Европейския съюз и за България, за съжаление.

Според Гечев "Газпром" никога не е спирал подаването на газ към Европа.

"Западът, САЩ и политическият елит на Европа замразиха 300 млрд. долара на Русия в техни банки, които са от износ на природен газ и петрол. Русия има правото да защити своите икономически интереси. Ние от БСП настоявахме, че е в интерес на България да последва другите 22-23 страни от ЕС и също да открие втора сметка в рубли, без да се променят параметрите на договора", подчерта той.

Социалистът изрази съжаление, че предложението им не е било подкрепено от партньорите им в правителството.

Относно резултатите от изборите, Гечев посочи, че "конфигурацията ще бъде определена от българския избирател. Той много трябва да внимава - избирателят, за кого гласува и как гласува, тъй като подреждането в парламента зависи от него".

Обясни, че в предишния парламент БСП е застанала на страната на промяната. Отчете като успех политиките в социалната сфера, а като грешки външнополитическите решения, свързани със Северна Македония и изгонването на 70-те руски дипломати.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички