БСП с нова червена линия. 9% ДДС и без ваучери

Иван Иванов кръстоса шпага с Кирил Петков

БСП с нова червена линия. 9% ДДС и без ваучери | StandartNews.com

БСП прокара нова червена линия. Тя е свързана с ДДС за храните и ваучерите за тях.

БСП отхвърля идеята за ваучери като помощ за хората. Ние държим на намаляването на ДДС -ставката за основните храни. Това обяви земеделският министър Иван Иванов по време на Събора на овцевъдите край Лясковец.

Така Иванов се противопостави на идеята на премиера Кирил Петков, който преди дни заяви, че „Продължаваме промяната” предпочита да дава ваучери за храна, вместо да намалява ДДС, защото по-ниската ставка не гарантирала автоматично сваляне на цените. Ваучерите са директна помощ за домакинствата, мотивира се Петков.

"Ние ще отстояваме нашето искане за по-ниско ДДС на хранителните продукти, което в момента е решение за галопиращите цени на хранителните продукти. Ще го обсъдим на коалиционен съвет, мисля, че и при останалите коалиционни пратньори има разбиране по тази тема. Подобна практика се прилага и в други европейски държави и дава ефект", контрира земеделският министър.

"Аз съм заявил моята лична подкрепа и подкрепата на министерството и при актуализация на бюджета ще настояваме да бъде намалено на 9% ДДС на основните хранителни продукти", отсече Иванов.

"Не мисля, че има реална заплаха цели региони да останат без хляб. Разбира се, ще намерим механизъм да компенсираме увеличение на цената на газа, която се отразява на производителите, правителството работи усилено в тази посока", коментира заплахите на хлебопроизводителите Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай