БСП-експерт удари диктата на службогонците в НС

Вицепремиерът Пеканов незабавно да внесе Плана за възстановяване и устойчивост в Еврокомисията, каза Станислав Младенов

БСП-експерт удари диктата на службогонците в НС | StandartNews.com

Вицепремиерът Атанас Пеканов незабавно да внесе Плана за възстановяване и устойчивост в Еврокомисията. Това призова Станислав Младенов, експерт в Съвета по икономика към БСП - София.

Той е категоричен, че държавата не разполага с повече време за губене, предвид развитието на ситуацията в Народното събрание в последните два дни и очертаващите се нови предсрочни парламентарни избори. Според Младенов, Планът за възстановяване и устойчивост задължително трябва да бъде входиран в Европейската комисия преди настоящото служебно правителство да приключи мандата си.

"Диктатът на службогонците в Народното събрание губи ценно време, което ще струва прескъпо на хората и бизнеса в държавата“, предупреди експертът в Съвета по икономика на БСП - София.

„Предложеният от вицепремиера Пеканов вариант има някои недостатъци, но съвсем не е толкова лош. Единственият по-голям дефицит в него в момента е свързан с размера на безвъзмездната финансова помощ спрямо заемите. В тази част може да бъдат направени бързи корекции от експертите на вицепремиера и Планът да бъде входиран в Европейската комисия още в следващите няколко дни. Това е единственият шанс България да се надява на някакви европейски средства по него преди края на годината", смята той.

Според Младенов, ако политиците продължат да си прехвърлят отговорността и по този начин да бавят внасянето на Плана, ще пропилеят историческия шанс България да получи значителен ресурс, с който да бъде направена фундаментална промяна в държавата - да бъде трансформирана икономиката и да бъде дигитализирано държавното управление.

"За съжаление, продължаваме да бъдем заложници на низките страсти, властовите стремежи и службогонството от страна на политиците в Народното събрание. Всяко забавяне би отложило изпълнението на Плана. Това би скъсило времевия хоризонт за реализация на планираните и заложени в него инвестиции и реформи. С една дума - би поставило изпълнението на Плана в риск. Службогонството не бива да взима връх над развитието на държавата", коментира той.

Станислав Младенов даде пример с повишението на цените на тока за промишлените предприятия, което предизвика изключително остра реакция в последните дни. "Ако имахме отворена процедура за внедряване на възобновяеми енергийни източници за собствени нужди в производствените предприятия, нямаше да има такива катаклизми в българската индустрия в момента. Индустриалните предприятия съвсем справедливо протестират срещу увеличаването на цената на тока. Ако имаха тези мощности, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, подобна напрегната ситуация изобщо нямаше да има и тя нямаше да бъде тема за разговор сега", обясни той.

Експертът в Съвета по икономика на БСП - София добави, че в момента от всички държави в ЕС единствено България и Нидерландия не са внесли Плановете си за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай